Microsoft skal lansere virtuelt teleskop

Microsoft lover fantatiske bilder fra verdensrommet i WorldWide Telescope.

Microsoft skal lansere virtuelt teleskop

Microsoft lover fantatiske bilder fra verdensrommet i WorldWide Telescope.

Utvalget av astronomiprogrammer, hvor hobbyastronomer og profesjonelle kan studere myriadene av stjerner og andre himmellegemer på PC-skjermen, er allerede ganske stort. Det finnes gratisprogrammer som AstroViewer, Stellarium og Celestia, mens Google Earth har en egen Sky-funksjon. Blant de kommersielle programmene er kanskje Imaginovas Starry Night-serie mest kjent.

Denne våren skal også Microsoft Research lansere et produkt på dette markedet. Produktet, WorldWide Telescope (WWT), skal gjøres tilgjengelig for gratis nedlasting fra dette nettstedet. Foreløpig er WWT bare gitt ut som en lukket alfaversjon.

WWT ble demonstrert for deltakerne av Technology Entertainment and Design-konferansen i Monterey, California, i forrige uke. Et opptak av presentasjonen finnes her.

I WWT har Microsoft samlet mange terabytes med data om verdensrommet, blant annet bilder fra romteleskopet Hubble og mange jordbaserte teleskoper, for å gi et helhetlig bilde av verdensrommet.

Bilde fra WWT-presentasjonen

Brukeren vil kunne panorere, zoome inn og ut, se visninger som kombinerer flere bølgelengder og se detaljbilder av planeter og stjerner sett i forhold til hverandre. I tillegg skal informasjon om det som vises være lett tilgjengelig. Dessuten skal brukerne kunne lage sine egne, guidete turer i programmet.

WWT skal være basert på arbeid gjort av forskeren Jim Gray ved Microsoft Research, som nå har vært savnet i over år, etter at han aldri returnerte fra en seiltur i San Francisco-området. Men selve utviklingsarbeidet med programmet skal ha pågått de siste 18 månedene.

WWT vil kun tilbys til Windows og er basert på .Net, C# og Microsoft Visual Experience Engine, som er teknologien som smelter sammen informasjonen som stammer fra en rekke ulike kilder.

Til toppen