Windows 10 S

Microsoft skal vinne tilbake klasserommet med ny Windows 10-versjon

Microsoft lanserte Windows 10 S.

Microsoft har samarbeider med en rekke pc-leverandører som skal levere Windows 10 S-baserte, bærbare pc-er, slik som denne Dell Latitude 11 3000 Series Convertible 2-in-1
Microsoft har samarbeider med en rekke pc-leverandører som skal levere Windows 10 S-baserte, bærbare pc-er, slik som denne Dell Latitude 11 3000 Series Convertible 2-in-1 (Bilde: Dell Blue)

Microsoft lanserte Windows 10 S.

Microsoft kunngjorde i går med en rekke undervisningsrelaterte lanseringer, som skal gjøre selskapet mer konkurransedyktig, særlig i den amerikanske grunnskolen hvor Googles Chrome OS og Chromebooks har vært markedsledende i flere år.

Sentralt i denne satsingen er Windows 10 S. Ved første øyekast kan denne minne om Windows RT, Microsofts lite vellykkede operativsystem for ARM-baserte enheter. Men Windows 10 S er ikke like begrenset

Det er særlig i USA at Microsoft ikke har lykkes i grunnskolen de siste årene. I resten av verden er Windows både dominerende og voksende i dette segmentet.
Det er særlig i USA at Microsoft ikke har lykkes i grunnskolen de siste årene. I resten av verden er Windows både dominerende og voksende i dette segmentet. Bilde: Futuresource

Heller ikke det nye operativsystemet kan kjøre andre applikasjoner enn det som leveres gjennom Windows Store, men det har skjedd mye på det området siden Windows RTs dager. I dag kan også vanlige Windows-applikasjoner (Win32, .NET) distribueres og oppdateres gjennom Windows Store, og Windows 10 S kjøres på systemer med vanlige x86/x64-prosessorer. 

Dette innebærer blant annet at Windows 10 S kan kjøre fullversjonen av Microsoft Office, som også skal leveres og oppdateres gjennom Windows Store. Ifølge VentureBeat skal dette skje i juni. 

For skoler som avhenger av frakoblet tilgang til Office-verktøyene, vil dette kunne være den avgjørende funksjonaliteten i operativsystemet.

Sikkerhet

Det at Windows 10 S kun kan kjøre verifiserte applikasjoner, vil hindre ikke-autorisert installasjon av programvare, inkludert skadevare. I tillegg skal hver applikasjon kjøres i en sikker konteiner. 

Microsoft har av «sikkerhetsårsaker» sørget for at systemets standardnettleser er låst til å være selskapets egen Edge. Man kan installere andre nettlesere, dersom de tilbys gjennom Windows Store, men de kan ikke settes til å være den foretrukne nettleseren.

Standard søkemotor i Edge vil være Microsoft Bing eller utvalgte, regionale søkeleverandører. 

Teams

Ved hjelp av Microsoft Teams skal elever og lærere enklere kunne samarbeide. Teams skal fungere som et digitalt møtested hvor lærere kan hente innhold og ressurser fra nettet, fra gjesteforelesere og fra læringsplattformer som busuu, Canvas, Flipgrid og norske Kahoot. 

Kahoot har for øvrig også lansert to nye Windows Store-apper, Kahoot! Create og Kahoot! Play, som kan brukes til henholdsvis å lage egne eller velge eksisterende spill, eller å delta i spillene. Men det samme kan selvfølgelig gjøres i enhver nettleser. 

Les mer om nyheten her: – Den gode nyheten er at vi har nådd kritisk masse

Egne bærbare

Windows 10 S skal leveres på nye, bærbare pc-er fra en rekke av de mest kjente pc-leverandørene. I tillegg tilbyr Microsoft skoler til fritt å kjøre Windows 10 S på skolenes eksisterende Windows Pro-pc-er.

Microsofts nyeste Surface-enhet, Surface Laptop, er beregnet for studenter. Den leveres med Windows 10 S, men skal være fullt kapabel til å kjøre Windows 10 Pro.
Microsofts nyeste Surface-enhet, Surface Laptop, er beregnet for studenter. Den leveres med Windows 10 S, men skal være fullt kapabel til å kjøre Windows 10 Pro. Bilde: Microsoft

Dessuten introduserte Microsoft i går den bærbare pc-en Surface Laptop, som skal leveres med Windows 10 S. Den er beregnet for studenter på universitets- og høyskolenivå og skal bli leveres fra midten av juni for 11 000 kroner. Brukere som heller vil ha Windows 10 Pro, kan fri oppgradere maskinen til dette så lenge det gjøres innen nyttår, men da vil man ikke kunne komme tilbake til Windows 10 S igjen.

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)
Til toppen