FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsoft skanner britisk hovedbibliotek

Microsoft skal samarbeide med britenes nasjonalbibliotek for å legge ut bøker på nett.

4. nov. 2005 - 08:21

Microsoft har inngått et langsiktig samarbeid med British Library, et av verdens viktigste kulturinstitusjoner, men en samling på over 150 millioner bøker, manuskripter, tidsskrifter, lydopptak med mer.

I første omgang innebærer avtalen at Microsoft skal skanne 25 millioner papirsider, tilsvarende 100 000bøker, og gjøre innholdet fritt tilgjengelig og søkbart gjennom den kommende tjenesten MSN Book Search. Det skal utelukkende dreie seg om materiale uten opphavsrettslige bindinger.

Skanningen gjøres i samarbeid med Open Content Alliance (OCA), et konsortium opprettet i oktober i år for å legge ut bøker og annet opphavsrettslig fritt materiale ut på nettet. Blant de øvrige deltakerne er Adobe, HP Labs, Internet Archive, National Archives of the UK, O'Reilly Media, Prelinger Archives, University of California, University of Toronto og Yahoo. OCA ble delvis opprettet i opposisjon til Google og dette selskapets bokskanningsprosjekter.

Microsoft sier de vil investere 2,5 millioner dollar i den første fasen av samarbeidet med British Library. Teknologien og metodene som blir utviklet, kan senere tilrettelegges i kommersielle produkter rettet mot selskaper som ønsker å digitalisere store papirarkiver, sier selskapet.

British Library sier de er glad for å samarbeide med enhver som kan gjøre samlingene deres mer tilgjengelige for et bredt publikum.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.