Microsoft skjærer seg en nisje innen backup

Microsoft har valgt seg ut en begrenset nisje der det har utmerkede sjanser til å lykkes, mener Gartner.

Microsoft har valgt seg ut en begrenset nisje der det har utmerkede sjanser til å lykkes, mener Gartner.

I går kunngjorde Microsoft at selskapet vil satse på et helt nytt felt: sikkerhetskopiering for bedrifter. Analyseselskapet Gartner mener den nye Windows Data Protection Server vil kunne gjøre dype innhogg mot konkurrenter som satser mer allsidig.

    Les også:

Data Protection Server (DPS) tilbyr Windows-miljøer hyppig sikkerhetskopiering etter prinsippet «disk til disk». Microsoft er foreløpig ikke opptatt av varig sikkerhetskopiering til tape eller helhetlig infrastruktur for sikkerhetskopiering eller backup for andre plattformer enn Windows. Hensikten er kun å tilby disk til disk sikkerhetskopiering for Windows-miljøer.

DPS replikerer filendringer kontinuerlig og skaper fullstendige øyeblikksbilder av tilstanden til filserverne. Krasjer en filserver, kan dataene gjenopprettes i løpet av minutter eller sekunder. Bakover i tid, kan DPS oppbevare opptil 64 slike øyeblikksbilder. Det innebærer en mulighet for å gjenopprette enkeltfiler som brukere angrer på at de har slettet.

Funksjonaliteten er svært interessant for små og mellomstore bedrifter, og Microsoft ventes å kunne tilby disk til disk sikkerhetskopiering av filservere rimeligere enn blant andre Veritas Software, Computer Associates (CA) og CommVault.

For mer varig kopiering, tror Gartner at brukerne vil flytte systemer for tape backup fra sine filservere til DPS-serverne.

En rekke lagringsleverandører har kunngjort sin støtte til DPS, slik at det ikke skulle by på problemer å passe inn DPS i eksisterende backupordninger. Blant disse er Dell, EMC, HP, Hitachi og Sun, i tillegg til CA og CommVault som altså allerede selger systemer for disk til disk sikkerhetskopiering for Windows.

Gartner anbefaler de som vurderer å investere i denne typen sikkerhetskopiering å regne på investeringen for å finne ut av i hvor stor grad det kan lønne seg å vente til det antatt mindre kostbare Microsoft-produktet. DPS er kunngjort til midten av 2005, men Gartner mener det er sannsynlig at den først kommer på markedet seint i 2005.

Den første utgaven av DPS ventes ikke å skalere spesielt godt, og det kan også være begrensninger på funksjonaliteten. Seinere utgaver ventes å kunne håndtere Exchange og SQL Server.

Til toppen