– Microsoft skuffet over Windows 8-salget

Gir angivelig pc-leverandørene skylden.

– Microsoft skuffet over Windows 8-salget
Har det skjedd en bråstopp i Windows 8-salget, etter at entusiastene fikk sitt? Bilde: Marius Jørgenrud

Windows 8 kom i salg fredag den 26. oktober. Tirsdagen etter kunngjorde Microsoft at selskapet hadde solgt 4 millioner Windows 8-oppgraderinger, noe som ble ansett for å være svært godt.

Etter dette har ikke selskapet kommet med nye salgstall, men ting kan tyde på at salget ikke har fortsatt med samme tempo.

Paul Thurrott skriver i sin Supersite for Windows at en pålitelig kilde hos Microsoft forteller at salget er betydelig lavere enn det selskapet hadde ventet. Salget skal internt i selskapet ha blitt beskrevet som skuffende.

Ifølge kilden til Thurrott legger Microsoft skylden på pc-leverandørene. Selskapet mener angivelig at pc-partnerne ikke har vært i stand til å levere attraktive produkter i tilstrekkelig antall.

Resten av artikkelen til Thurrott er en analyse av dette, samt av andre faktorer som kan ha bidratt til at ting har gått galt. Microsofts Surface-produkter kan ha blitt laget nettopp fordi selskapet så hvor det bar med de den gang kommende produktene til de øvrige pc-leverandørene.

Thurrott nevner også oppsigelsen av Windows-sjef Steven Sinofsky som kan være relatert etterdønningene av lanseringen av Windows 8 og Windows RT. Alt tyder på at oppsigelsen kom uventet og på et lite ideelt tidspunkt for Microsoft. Sinofsky jobbet i Microsoft i 23 år, noe som betyr at hans personlighet ikke plutselig kan ha kommet som noen overraskelse på Steve Ballmer nå.

Andre faktorer som kan spille en rolle, ifølge Thurrott, er usikker økonomi i mange markeder, forvirring blant kundene om ulike typer maskinvare med to ikke-kompatible prosessorarkitekturer, samt mellom Windows 8 og RT.

Det viktige bedriftsmarkedet virker også temmelig lunkent til Windows 8. Riktignok er det sjelden bedriftene kaster seg over helt nye operativsystemer, men ifølge en rapport fra Forrester Research er interessen for å ta i bruk Windows 8 betydelig lavere enn den var på et tilsvarende tidspunkt i 2009 for Windows 7.

I dette blogginnlegget skriver Forrester-analytikeren David Johnson at bare 33 prosent av pc-innkjøperne i bedriftene har regner med å migrere til Windows 8. Men av disse har bare 27,2 prosent (9 prosent av alle de spurte) konkrete planer om å migrere til Windows 8.

I 2009 svarte dobbelt så mange – 66 prosent – at de regnet med en migrering til Windows 7. 25,8 prosent av disse (17 prosent av alle de spurte) hadde da konkrete planer om en migrering.

En faktor som ikke må glemmes, er hvilken Windows-versjon Windows 8 er etterfølgeren til. Windows 7 blir regnet som et godt operativsystem som gjør jobben for de fleste. De færreste har noe stort behov for å bytte dette. Windows 7 overtok derimot etter Windows Vista, som av mange regnes som et mislykket operativsystem.

Forrester tror at Windows 8-migreringen først vil begynne å få fart i 2014, men også at Microsoft vil komme med Windows 9 det samme året.

    Les også:

Les mer om: