UTVIKLING

Microsoft: – Slutt å bruke Silverlight

I alle fall på weben.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juli 2015 - 14:24

Sammen med Windows 10 følger nettleseren Edge, som er arvtakeren til Internet Explorer. I denne har Microsoft kvittet seg med mye funksjonalitet som har vært nødvendig inntil nylig. Men tanken med Edge handler ikke først og fremst om å se seg tilbake.

Plugin-fritt

Plugin-støtten er blant det som forsvinner med Edge. De eneste unntakene er Flash Player og en PDF-leser, som er innebygd i nettleseren.

Dette betyr at innhold som avhenger av andre plugin-teknologier, ikke støttes. Dette vil forøvrig også gjelde i Google Chrome om ikke så lenge.

Microsoft kom i går med et blogginnlegg som er spesielt rettet til innholdsleverandører som benytter selskapet Silverlight-teknologi til å levere innhold, ikke minst video.

Les mer: Ingen plugin-støtte i Microsoft Edge 

Døende

I praksis er Silverlight som nettleserplugin en døende teknologi. Selv om utrullingen av Windows 10 og Edge ikke vil bli et umiddelbart nådestøt for Silverlight, Java og andre nettleserplugins, vil den raskt kunne bidra til at et flertall av nettleserne som brukes, ikke har støtte for slike løsninger lenger.

For innholdsleverandørene betyr dette at de må ta i bruk nye løsninger, og dette begynner faktisk å haste, selv om Windows 10-brukerne vil ha mulighet til å grave fram gamle Internet Explorer 11 for å se på innhold som ikke fungerer Edge.

Den alternative løsningen som Microsoft beskriver i blogginnlegget, omtales som den med størst interoperabilitet på tvers av nettlesere, operativsystemer, innhold og enheter. Den er basert på standarder fra W3C og ISO/MPEG.

Les også: Endelig litt enighet om webvideo 

DRM

Selv om HTML5-basert video har vært tilgjengelig ganske lenge, avhenger mange tjenester av mer funksjonalitet enn kun muligheten til å strømme video til en nettleser. I særlig grad handler dette digital rettighetsstyring (DRM) og videostrømmer som tilpasser seg den tilgjengelige båndbredden.

Løsningene Microsoft anbefaler er de kommende W3C-standardene Media Source Extensions (MSE) og Encrypted Media Extensions (EME), samt MPEG-teknologiene DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP) og CENC (Common Encryption Scheme).

Ifølge Microsoft støttes alle fire direkte av Windows 10 og Edge, mens andre, vanlige nettlesere inkluderer implementeringer av MSE og CENC-kompatibel EME.

Hadde ikke noe valg: Firefox tar i bruk omstridt DRM

Enormt utvalg

– Denne støtten lar utviklere lage plugin-frie webvideo-applikasjoner som kan kjøres på et enormt utvalg av plattformer og enheter, med hver MSE/EME-implementering bygget på toppen av medie-pipeliner og DRM-tilbydere, skriver medlemmer av Microsofts Edge-team i blogginnlegget.

– Tidligere da DRM-systemer var brukte proprietære filformater og krypteringsmetoder, kunne denne variasjonen i DRM-tilbydere ha utgjort et betydelig problem. Med utviklingen og bruken av CENC er problemet betydelig redusert fordi filene komprimeres i standardformater og krypteres med globale industristandarder, mener Microsoft-teamet.

Blogginnlegget tar for seg flere ulike tilnærminger til dette, inkludert eksempelkode.

Som digi.no skrev i fjor høst, har flere av aktørene som tilbyr plugin-avhengig innhold i Norge, planene klare for den plugin-frie hverdagen.

Bakgrunn: Er snart klare for plugin-fri Chrome

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.