– Microsoft slutter med programvare

Office 365 Home Premium markerer hamskifte til «dingser og tjenester».

– Microsoft slutter med programvare
Microsoft lanserte Office 2013 på en rekke arrangementer verden over i går, blant annet her i Bryant Park i New York. Budskapet er klart: Ett abonnement på Office 365 Home gjelder for opptil fem pc-er og Mac. Det er ingen begrensning på hvor mange brukere som har hver sin konto på disse enhetene. Bilde: Mario Tama/Getty Images / All Over Press

I går kveld organiserte Microsoft en verdensomspennende lansering av Office 2013. Microsoft Norge fokuserte lanseringen på abonnementsvarianten for hjemmemarkedet: Office 365 Home Premium. En tilsvarende abonnementspakke for bedriftsmarkedet blir tilgjengelig i Norge 27. februar.

De nye Office 365-pakkene representerer et hamskifte for både brukere og Microsoft.

Brukere skal ikke kjøpe en pakke som de må installere på en gitt pc. I stedet får de et abonnement som er maskinuavhengig. For Microsoft dreier det seg om en ny forretningsmodell: Heller enn å selge programvare, dreier virksomheten seg om å tilby tjenester.

Ole Roterud, direktør for Office i Norge, sier det slik:

– Vi går fra software til «devices and services».

Office 365 Home Premium tilbys også på boks. Legg merke til teksten helt nederst: Inneholder produktnøkkel, ingen DVD.
Office 365 Home Premium tilbys også på boks. Legg merke til teksten helt nederst: Inneholder produktnøkkel, ingen DVD.

Med andre ord: Slutt på å selge de store programvarepakkene, heretter gjelder dingser og tjenester.

Prismodellen er lagt opp med tanke på å gjøre abonnementsmodellen så tiltrekkende som mulig. Office 365 Home Premium koster 799 kroner per år. For det kan man installere på opptil fem pc-er og Mac. Det er ingen begrensning på hvor mange brukere som har hver sin Office-konto på disse enhetene. Office-kontoene er også tilgjengelig fra Windows-brett og Windows-mobiler.

Det er snakk om langt mer enn en webtjeneste: Abonnementet gir tilgang til webversjoner av applikasjonene når det måtte passe, men disse har begrenset funksjonalitet.

Har man en konto, kan man installere Office på en hvilken som helst pc eller Mac ved å logge seg inn.

Om ønskelig kan man begrense installasjonen til en eller et utvalg applikasjoner. Andre som bruker den samme pc-en, har bare tilgang til Office dersom de har sin egen konto. Installasjonen kan være kortvarig: Den kan slettes hvis man har lånt en tilfeldig pc og ønsker å fjerne alle spor.

Det at Office 365 faktisk installerer seg på pc-en, og ikke er en ren skytjeneste, innebærer ikke bare bedre ytelse. Det betyr også at man ikke er avhengig av nettforbindelse for å bruke applikasjonene.

Roterud understreker at heller ikke Microsoft Norge vil øyeblikkelig slutte å selge tradisjonelle programvarepakker. Hvis du vil kan du kjøpe nye Office Home Premium som pakke. Det koster 1100 kroner, og gjelder én bruker og én pc. Roterud tror husholdninger raskt vil oppdage fordelene ved den nye modellen, ikke minst på grunn av mulighetene til å samarbeide om delte dokumenter, og på grunn av integrasjonen med Skype.

Ved lanseringen er Office 365 Home Premium tilgjengelig i 162 land og på 21 språk.

Pakken omfatter nye versjoner av alle Office-programmene, det vil si ikke bare Outlook, Word, Excel og Powerpoint, men også OneNote, Access (database) og Publisher (ombrekkverktøy). Ved lanseringen er ikke de tre siste applikasjonene tilgjengelig for Mac, Microsoft lover at dette vil komme snart.

Abonnementet omfatter også 20 gigabyte med ekstra lagringsplass i SkyDrive, Microsofts tjeneste for fillagring i nettskyen.

Disse 20 gigabytene kommer i tillegg til det man ellers måtte ha tilgang til i SkyDrive. SkyDrive er også en synkroniseringstjeneste: Filer lagret i brukerens SkyDrive-mappe når pc-en er frakoblet nettet, synkroniseres automatisk når pc-en igjen er på nett. Synkroniseringen gjelder også personlige innstillinger. Løper du fra én pc til en annen, vil du på neste pc få opp dokumentet du arbeidet på, nøyaktig slik du forlot det på forrige pc.

Rollen til Skype i forhold til Home-utgaven av nye Office 365, er å sørge for funksjoner knyttet til samhandling.

Abonnementet omfatter 60 minutter gratis global ringetid på Skype per måned. Skype lar deg for eksempel se hvem av husholdningens øvrige medlemmer som er online, og hvordan man enklest kan komme i kontakt med dem.

Ifølge Roterud gjør abonnementsmodellen det enklere for brukere å håndtere oppgraderinger til applikasjonene: Det skjer automatisk, i en modell som er enklere også for Microsoft.

Den nye utgaven av Office – «2013» mot dagens «2010» – har også flere funksjonelle forbedringer i forhold til forgjengeren.

Den viktigste er tilpasningen til brukergrensesnittet i Windows 8.

– De nye Office-applikasjonene tilpasser seg touch. De støtter fortsatt tastatur og mus, sier Roterud.

En annen opplagt forbedring er at Word nå kan åpne, lagre og redigere pdf-dokumenter.

Løsningsrådgiver Marius Alexander Dahl i Microsoft Norge demonstrerte den nye Office-pakken. Hans husholdning omfatter ektefelle og tre barn, hvorav to tenåringer. Familien bruker sine Office-abonnementer til å løse flere av sine daglige samhandlingsutfordringer: Avkryssbare og kontinuerlig oppdaterbare handlelister i OneNote som kan leses og redigeres på alle slags apparater, anledning for pappa til å hjelpe sønnen med nynorskleksen mens han sitter på toget på vei hjem og så videre.

Dahl understreker at det å kunne skille mellom en privat Office-konto og en jobb Office-konto har klare fordeler.

– Begge er tilgjengelig fra alle mine enheter, og begge kan være aktive samtidig. Men innstillingene er ulike, og det er enklere å skille mellom det private og det profesjonelle. En av ideene til Microsoft med den nye abonnementsmodellen er å gjøre det enklere å holde det private og det profesjonelle hver for seg. Innstillingene på jobb, for eksempel tilgangskontroll på dokumenter og andre strengere sikkerhetstiltak, påvirker ikke privatkontoen.

Mens vi prater, trekker Dahl fram en pc som påviselig er Office-fri. Demodjevelen slår ikke til: Fra Dahl logger seg på sin Office-konto til applikasjonene er tilgjengelig på pc-en, går det knapt et par minutter. Denne formen for selvbetjening vil opplagt gi store fordeler også i bedrifter. Den tilsvarende bedriftspakken kommer, som nevnt, 27. februar.

OBS: Rettelse

Teksten ovenfor er rettet. Den første utgaven formidlet en misforståelse om hva abonnementet inneholder. Det riktige, slik det nå står i tekst og bildetekst ovenfor, er at Office 365 Home Premium-abonnementet gjelder for installasjon på opptil fem pc-er og Mac. Det er ingen begrensning på hvor mange brukere som har hver sin Office-konto på disse enhetene.