- Microsoft søker å kapre standarder

Microsoft-rettssaken fortsatte tirsdag med avhøret av en Intel-leder som beskrev hvordan Microsoft søkte å kapre felles standarder som Java, HTML og HTTP.

I vitneboksen var Steve McGeady som mandag fortalte om hvordan Microsoft hadde truet med å la være å støtte Intels MMX-prosessorer hvis ikke Intel avviklet sin multimediaprogramvare kjent som NSP (native signal processing). McGeady sa at Microsoft hadde en plan for å overta offentlige Internett-standarder som hypertekst-protokollen HTTP og formateringsspråket HTML, og knytte dem tettere til Windows. Han gikk også gjennom hvordan Microsoft prøvde samme metode overfor Java, og fortalte at Intel var i ferd med å utvikle multimediavare under Java som var både kjapp og mer kompatibelt med Windows enn med noe annet system. Etter press fra Microsoft ble prosjektet lagt på is.

McGeady underbygget sine påstander ved notater fra et møte med Microsoft i november 1995.

Myndighetene sammenliknet påstandene og dokumentene fra McGeady med et videoopptak av vitnemålet til Bill Gates der Microsoft-sjefen sier hans selskap ikke gjorde noe forsøk på å holde Intel unna Java.

Microsoft brukte en ny advokat, Steven Holley, til å krysseksaminere McGeady. Holley prøvde å undergrave McGeadys troverdighet ved å vise til at NSP var hans baby, og at andre Intel-ledere ikke deler hans synspunkter. Han angrep også Intel fordi selskapets håndtering av NSP, ved å holde prosjektet skjult for Microsoft, var motivert av et ønske om å straffe Microsoft.

Holley skåret et lite poeng da han fikk McGeady til å innrømme at NSP var designet for Windows 3.1 i stedet for Windows 95, og at dette var en feilvurdering. McGeady forklarte at Intel var oppgitt over alle forsinkelsene med Windows 95 og fryktet at systemet ikke ville være klart tidsnok til å møte julesesongen. Windows 95 ble offisielt lansert seint i august 1995.

Microsoft brukte videoopptak av vitnemålet til McGeadys overordnede Ronald Whittier for å begrunne påstanden om at Intel kuttet ut NSP fordi det var for dårlig, ikke på grunn av press fra Microsoft. Myndighetene svarte med å spole videoen framover til et sted der Whittier sa noe helt annet: "(Microsoft) gjorde det helt klar gjennom sine kanaler at de ikke vil støtte programmet."

Myndighetene fikk en et lite stikk mot Gates da de offentliggjorde notater McGeady tok under et møte mellom Intel og Microsoft 11. juli 1995. Da fortalte Gates forsamlingen at regjeringens antitrustopplegg ville renne ut i sanden, og at Microsoft ikke hadde endret sin forretningspraksis overhodet, trass i en avtale med justisdepartementet året før om å avholde seg fra vilkårlig bunting av applikasjoner og operativsystem.

Observatører mener myndighetene vil vise til dette som et uttrykk for Gates' grunnleggende forakt for avtaler med øvrigheten, og som et argument for tvangstiltak mot Microsoft i tilfelle de vinner rettssaken.

McGeady er nummer fire av 24 vitner. Retten tar fri i dag (onsdag) og fredag, og det antas at McGeady fortsatt vil sitte i vitneboksen mandag, da rettssaken går inn i sin femte uke.

Til toppen