Microsoft søker patent på .Net

Microsoft søker patent på .Net

Microsoft har søkt patent på et bredt utvalg programmeringsgrensesnitt til .Net-plattformen.

Av Eirik Rossen

På fredag ble det offentliggjort en patentsøknad som Microsoft leverte det amerikanske patentstyret i fjor. Søknaden er tilgjengelig fra patentstyrets nettside, under tittelen United States Patent Application 20030028685: Application program interface for network software platform.

Søknaden er svært omfattende, og omfatter 43 ulike påstander. Hovedinnholdet er at .Net-plattformen for webtjenester som skal kjøres ”over Internettet”, krever at utviklerne får helt nye programmeringsgrensesnitt å forholde seg til. Et programmeringsgrensesnitt – ”API” for ”application programming interface – skal i henhold til søknaden tilby en serie funksjoner for å bygge web-applikasjoner på et nettverksplattform. Oppfinnerne – en rekke medarbeidere hos Microsoft har utviklet en ”enestående serie med API-funksjoner til Microsofts .Net-plattform.”

Microsoft skal være i ferd med å søke om flere patenter forbundet med .Net-plattformen. Kyndige som har uttalt seg til amerikansk presse, er svært usikre på hva søknaden egentlig innebærer for standardiseringsprosesser og for uavhengige utviklere. IBM og Microsoft har begge vært sentrale i utviklingen av standarder for webtjenester.

IBM har patentert teknologi som inngår i frigitte standarder og erklært at det ikke vil komme på tale å kreve betaling fra dem som bruker standardene. World Wide Web-konsortiet er i ferd med å utvikle retningslinjer som kan gjøre dette til standard prosedyre. Microsoft skal ha bifalt slike retningslinjer tidligere.

Les også:

Til toppen