KARRIERE

Microsoft søker patent på «storebror»-system

Oppfinnelsen overvåker den ansatte gjennom PC-en og evaluerer innsatsen fortløpende.

7. jan. 2008 - 09:55

En patentsøknad som Microsoft publiserte i romjulen har vakt oppsikt.

Oppfinnelsen, døpt Monitoring group activites, består ifølge søknaden av to komponenter.

Den ene overvåker brukeraktivitet gjennom en eller flere datamaskiner. Den andre prosesserer og evaluerer datastrømmen fra overvåkeren for å vurdere hvor effektiv den overvåkedes innsats er.

Denne evalueringskomponenten skal være i stand til å varsle andre deltakere i den samme arbeidsprosessen dersom det ser ut som om den overvåkede trenger assistanse i en eller annen form, antakelig alt fra vennlig bistand fra helpdesken til en kritisk henvendelse fra overordnede.

Ved å brukes samtidig på en større gruppe medarbeidere, skal oppfinnelsen kunne rangere dem etter effektivitet, og identifisere både sinkene og de mest innsatsvillige.

Et annet eksempel gitt i patentsøknaden gjelder oppgaver som faller utenfor ens egentlige arbeidsfelt, for eksempel skifte av tonerkassett på en skriver.

Her skal systemet kunne se at man har problemer, slå opp i sin database for å se hvordan andre medarbeidere har løst denne oppgaven tidligere, og anbefale at man søker hjelp hos den som erfaringsmessig har vært flinkest til å skifte tonerkassett.

Systemet måler ikke bare tid. Det gjør også bruk av det som beskrives som «fysiologiske og miljømessige sensorer». Disse sporer den overvåkedes puls, pust, kroppstemperatur, ansiktsuttrykk, blodtrykk, hjernesignaler med mer. Systemet kan til og med koples til sensorer som måler galvaniske strømmer i huden, akkurat som i en løgndetektor. Ved å koordinere avlesingen av disse sensorene, danner systemet seg et bilde av eventuell frustrasjon og stress, heter det.

Søknaden advarer at overvåkingen må tilpasses den enkelte. Det heter blant annet:

– Økt puls under utfylling av en selvangivelse kan betraktes som normalt for visse brukere, og ikke som et tegn på at vedkommende trenger hjelp. For andre brukere kan det motsatte være tilfelle.

Derfor er oppsamling av data over tid en forutsetning for at systemet skal virke etter hensikten.

Systemet skal kunne utnytte flere typer apparater, fra stasjonære PC-er og skrivere til mobiltelefoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.