JUSS OG SAMFUNN

Microsoft-søksmål kan ramme Google Maps

Ny patentsak i Tyskland.

12. okt. 2012 - 10:12

Tyskland har blitt en populær arena for å gjennomføre europeiske patentsøksmål. Årsaken skal være at slike saker kan gjennomføres raskere og billigere her enn andre steder.

I går ble det klart at Microsoft har anlagt et nytt patentsøksmål mot Motorola Mobility. Men dette søksmålet ser ut til å involvere Google i langt større grad enn tidligere søksmål. Årsaken er at søksmålet handler om et patent som tilsynelatende har langt mer relatert til Googles karttjeneste enn til Motorolas egne produkter. Men siden Motorolas smartmobiler leveres med Google Maps, så har Microsoft i første omgang valgt å angripe dette selskapet i stedet for moderselskapet direkte.

Ifølge amerikanske Computerworld møttes partene i går i distriktsdomstolen i München, hvor Microsoft kunngjorde at også Google vil bli saksøkt for krenkelser av det samme patentet.

Patentet, som Microsoft søkte om allerede i 1996, beskriver en metode for nedlasting av kartdata fra én server og interessepunkter fra en annen server – basert på en spørring fra en klient, hvor spørringen inneholder geografiske koordinater – for deretter å dataene om informasjonspunktene som et lag over de resterende kartdataene. Dataene om informasjonspunktene – som kan inkludere for eksempel hoteller, restauranter og butikker – inkluderer de geografiske koordinatene til hvert sted. Patentet beskriver også et system for å kunne utføre dette.

Beskrivelsen vil trolig kunne berøre de fleste nettbaserte karttjenester, inkludert flere norske.

Ifølge en e-postmelding Computerworld skal ha mottatt fra Microsoft, opplyser selskapet at det ble nødvendig å inkludere Google som medtiltalt fordi Motorola hevder at selskapet ikke har tilstrekkelig informasjon om hva som foregår i Googles servere.

Det skal i så fall være første gang Microsoft plasserer Google på tiltalebenken og ikke bare i vitneboksen, noe som har blitt gjort i mange andre patentsaker som har involvert Android.

Computerworld viser til den tyske bloggeren Florian Mueller (Müller), som rapporterer fra rettssalen. Mueller kan ikke regnes som noen objektiv observatør, siden han har gjort konsulentoppdrag for blant annet Microsoft og Oracle. Hans rapporter ser ofte ut til å være preget av dette. I det nyeste innlegget skriver han at det ville ha vært best for Motorola Mobility om også dette selskapet inngår en lisensavtale med Microsoft, i stedet for å bestride kravene. Det Google-eide selskapet er blant de få leverandørene av Android-baserte produkter som ikke har gjort dette. Det er ikke kjent om det aktuelle karttjeneste-patentet er inkludert i lisensavtalene de øvrige Android-partnerne har inngått med Microsoft.

Mueller mener at en dom i Microsofts favør vil føre til at domstolen vil beordre Google til ikke å krenke patentet med Google Maps.

Verken Motorola Mobility eller Google skal ha kommet med noen kommentar til saken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.