Microsoft sperrer Opera-brukere ute

Microsoft krever at du bruker deres nettleser for å komme inn på nettportalen MSN.com, noe som sperrer Opera- og Netscape-brukere ute. Maktmisbruk, sier Opera.

Microsoft krever at du bruker deres nettleser for å komme inn på nettportalen MSN.com, noe som sperrer Opera- og Netscape-brukere ute. Maktmisbruk, sier Opera.

MSN.com, Microsofts portal og et av verdens største nettsteder, har innført en i Internett-verdenen unik sperre. Nettstedet slipper ikke inn brukere som ikke har selskapets egne nettlesere. Brukere av Opera, Mozilla og andre nettlesere møter en melding som sier " Hvis du ser denne siden, har vi oppdaget at du bruker en nettleser som ikke vil gjengi MSN.com korrekt. I tillegg, du vil se de mest avanserte funksjonene i MSN.com bare med den siste versjonen av Internet Explorer eller MSN Explorer. Her er lenkene for å laste ned disse."

Microsoft startet sperringen i går, men i løpet av dagen, amerikansk tid, møtte selskapet massiv kritikk og lover å åpne for andre nettlesere igjen. Foreløpig har ikke selskapet gjort noe.

I dag morges møter norske Opera-brukere sperren. MSN-sjef Bob Visse hevder overfor nyhetstjenesten CNet at "opplevelsen blir dårligere med andre nettlesere fordi de ikke følger HTML-standardene så tett som vi".

Dette er ikke sant - Microsoft følger ikke Internett-standardene og kan derfor ikke klage på at andre nettlesere ikke kan vise deres nettsider riktig. Prøver du MSN.com med W3Cs offisielle sjekke-tjeneste, får du fire feilmeldinger og beskjed om at siden ikke følger XHTML-standarden. Til sammenligning får Opera.no/com ingen feil.

- Vi tok feil og skal endre på dette nå. Jeg innrømmer at vi spiller ballen over i hendene til våre motstandere og de som er kritiske til oss, sier Ole Tom Seierstad, sjef for .net-satsingen til Microsoft i Norge.

Med utsperringen av Opera og Mozilla, bryter Microsoft med en viktig uformell regel på Internett. Så og si alle andre nettsider slipper inn alle brukere med forskjellige typer nyere nettlesere. Så overlater man til brukeren selv å vurdere et bytte av nettleser. En del nettsider advarer mot bruk av eldre nettlesere, men sperrer ikke brukerne ute.

- Vi har en avansert hjemmeside og bruker kanskje standarder som ennå ikke spikret, sier Seierstad. Vi har for eksempel laget SOAP-standarden sammen med IBM og har sendt den inn til W3C ( World Wide Web Consortium - red.anm), men tar den i bruk før den er vedtatt, påpeker Seierstad.

- Microsoft hevdet først at vi ikke støtter XHTML, men så byttet de og sa at vi ikke støtter HTML-standarden godt nok, forteller Opera-sjef Jon S. von Tetzchner

- Dette er tull, kjører du et av de mange validator-programmene mot MSN.com får du en rekke feilmeldinger om brudd på HTML-standarden. Vi er den nettleseren som følger HTML-standarden tettest, både Microsoft og Netscape tillater en rekke tilpasninger, sier han til digi.no.

Microsofts utsagn undergraves også av det faktum at selskapet ikke har stengt ute Opera-brukere fra den norske versjonen av MSN. Nettsiden dukker opp og blir tegnet på samme måte som Internet Explorer. Seierstad sier at den norske MSN-siden ikke er så avansert som MSN.com.

Tetzchner påpeker at Microsoft har jobbet litt for å stenge Opera ute. Nettopp fordi Microsoft og Netscape har fraveket HTML-standarden, fungerer mange nettlesere slik at de legger opp ulike versjoner, avhengig av hvilken nettleser du bruker. I utgangspunktet identifiserer Opera seg som Internet Explorer, så Microsoft har måttet gjøre en ekstra nøye sjekk.

- Årsaken til at våre brukere er stengt ute, er ikke tekniske. Microsoft forsøker igjen å misbruke sin markedsmakt, hevder Tetzchner overfor digi.no.

Til toppen