PowerShell

Microsoft sprer PowerShell til flere operativsystemer

Gjort til åpen kildekode.

Microsoft presenterte i går åpen kildekodeprosjektet PowerShell.
Microsoft presenterte i går åpen kildekodeprosjektet PowerShell. (Bilde: Microsoft)

Gjort til åpen kildekode.

Microsoft kunngjorde i går at selskapet har gjort selskapets oppgavebaserte kommandolinjeverktøy og skriptspråk, PowerShell, til åpen kildekode, utgitt med MIT-lisens. Verktøyet ble gjort tilgjengelig for Windows i 2002.

Nyheten er på ingen måte noen overraskelse, siden Microsoft de siste årene i langt større grad enn før har involvert bruker- og utviklerfellesskapene i produktutviklingen, samtidig som at selskapet har tødd opp i forholdet til andre operativsystemer enn Windows.

Les også: Slik blir Microsofts SSH-støtte for Windows

Linux og OS X, i første omgang

Også PowerShell skal nå gjøres tilgjengelig for nye plattformer. En alfautgave er allerede tilgjengelig for Linux (Ubuntu og CentOS) og OS X, i tillegg til Windows. Støtte for flere operativsystemer skal bli lagt til i framtiden. 

PowerShell bygger på .NET Framework, som er delvis tilgjengelig for Linux og OS X gjennom .NET Core, som ble offisielt lansert i sommer. 

Selv om PowerShell også er tilgjengelig for OS X (og kommende macOS), er det først og fremst Linux som omtales i gårsdagens kunngjøring. Et av hovedargumentene til Microsoft for å gjøre PowerShell tilgjengelig er at det skal gjøre det enklere for Linux- og Windows-team å samarbeide, siden de i større grad kan bruke samme verktøy på tvers av plattformene. 

I alle fall noen synes dette er verdt å feire.

 

Bash

Som kjent kom Microsoft, i samarbeid med Ubuntu, med et bash-basert kommandolinjeverktøy  (Bash for Ubuntu for Windows) som en del av Windows 10 tidligere i august. 

Det er likevel vesentlige forskjeller. For mens bash-verktøyet for Windows i stor grad er et separat system som kjøres på toppen av Windows-kjernen, skal PowerShell for Linux være det Microsoft kaller for en førsterangs borger i Linux, som skal være godt tilpasset arkitekturen og særtrekkene i Linux, samt til eksisterende verktøy. Blant annet kan man velge å bruke SSH som transportprotokoll i stedet for WinRM (Windows Remote Management).

Den nåværende utgivelsen tilbys kun med støtte fra fellesskapet. En offisiell Microsoft-versjon, basert på åpen kildekodeutgaven, skal komme senere. Den skal kunne kjøres av alle med en supportert utgave av Windows eller «*nix», som Microsoft skriver.

Flere detaljer om PowerShell som åpen kildekode finnes i disse blogginnleggene, samt i videoen over.

Les også: Nå kan du kjøre Linux-programmer i Windows 10. Spørsmålet er om du bør

Kommentarer (19)

Kommentarer (19)
Til toppen