BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft står på sitt mens senatorene raser

Den juridiske komiteen i USAs senat gir forliket i monopolsaken det glatte lag. Samtidig avviser Microsoft i en skriftlig kommentar enhver endring av forliket slik det står.

13. des. 2001 - 11:23
Patrick LeahyColleen Kollar-Kotelly

Blant de som vitnet under høringen var justisdepartementets antitrustsjef Charles James, den egentlige kraften bak forliket. Han sa at det er mekanismer for å sikre at Microsoft etterkommer forliket, og mange av formuleringene som vekker strid, er nødvendige med formuleringer for å sikre Microsoft fortsatt mulighet til å konkurrere.

Forliket fikk likevel pepper fra alle komitemedlemmene unntatt republikaneren Mitch McConnell fra Kentucky.

Formannen i senatets antitrustkomite Herb Kohl (demokrat fra Wisconsin) sa han tviler på at forliket vil føre til reell konkurranse innen programvarebransjen.

Formelt sett har ikke komiteen myndighet til å instruere dommeren. Observatører peker på at det er viktig for Kollar-Kotelly å ikke gi etter for press fra mediene eller andre utenforliggende instanser.

Microsoft har levert et tjuesiders dokument til dommer Kollar-Kotelly, som svar på forslagene fra de ni delstatene som krever at forliket må utvides før de vil skrive under på det. Disse delstatene krever at Microsoft må selge til redusert pris en versjon av Windows som er strippet for alle applikasjonene innen multimedia og meldingsutveksling. De ønsker videre langt større muligheter for at konkurrenter kan kreve innsyn i Windows-kildekode, påbud om å tilby Office-suiten i ti år framover for Mac og Linux, og påbud om å integrere fersk Java i Windows.

Microsoft avviser dette kontant, og krever at de ni delstatene slutter seg til forliket. Selskapet skriver at delstatenes mål er å straffe Microsoft og fremme interessene til sterke konkurrenter som Sun, Oracle, Apple og Palm, noe som er i strid med antitrustlovgivningen. Tiltakene de foreslår er like ille som det nå forkastede forslaget om å splitte opp Microsoft, heter det.

I det såkalte skoleforliket har det vært høringer i tre dager for å få med delstater, blant andre California, som mener Microsoft kan presses til mer enn å kjøpe PC-er og donere egen programvare til 14.000 av USAs fattigste skoler.

Dommer J. Frederick Motz som har det endelige ansvaret for å godkjenne skoleforliket, har bedt partene komme på talefot igjen. For å hjelpe dem har han berammet et privat møte førstkommende tirsdag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.