JUSS OG SAMFUNN

Microsoft starter abonnementstjeneste

Tidlig neste år vil Microsoft begynne å ta betalt for nett-tjenesten Slate. Ifølge Bill Gates & Co viser de siste offisielle tallene fra det elektroniske nettmagasinet at de har nådd opp i 140.000 lesere siden starten i juni 1996.

Herman Berg
18. des. 1997 - 14:06

Microsoft startet det redaksjonelle magasinet sommeren 1996 med store ambisjoner om å ta betalt allerede fra begynnelsen. Det var snakk om å belaste leserne med 19,95 dollar for ett årsabonnement (dvs 144 kroner etter dagens valutakurser).

Microsoft hadde ansatt en kjent redaktør i den amerikanske magasinverden, Michael Kinsley, fra det progressive bladet New Republic. Kinsley skrev, ifølge Associated Press (AP), at man forventet at leserne delte på kostnadene med utgiverne på samme måte som man gjør i trykte medier. "....det er den eneste måten seriøs webjournalistikk kan drive seg selv på og bli uavhengig", skrev redaktøren i sin første leder.

Allerede ett halvt år etter, i januar 1997, var det klart at Microsoft ikke ville ta betalt for nettmagasinet. Både problemer med hvordan abonnentene skulle faktureres, og generelle mishagsytringer fra leserne, fikk Slate til å skygge banen. Redaktøren unnlot imidlertid ikke å sparke litt til "billige" lesere som ikke ville betale for tilgang til "en viktig nett-tjeneste".

Nå er imidlertid Slate på offensiven igjen. Ifølge Kinsley har lesertallene blitt tredoblet på ett år, noe som gjør det rimelig å tenke på å ta seg betalt. Verken pris eller tidspunkt har blitt bestemt, men avgjørelsen om abonnement er tatt, ifølge AP.

Slate skal være det nest-største elektroniske magasinet i USA etter HotWired. Wired Ventures Inc. som er moderselskapet til Wired Digital, sier at de har ingen planer om å ta betalt for HotWired i fremtiden. Ifølge AP har bladet 800.000 registrerte medlemmer som gir deg full tilgang til alle HotWired-tjenestene, inkludert chat og et skreddersydd magasin.

Ifølge en tilbakemelding fra Hot Wireds registreringstjeneste er imidlertid tallet kun halvparten, i overkant av 400.000.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.