Microsoft starter angrepet på Adobe

Microsoft vil utfordre Adobes enemerker. Nå er det første produktet i Expression Studio-serien lansert.

Microsoft starter angrepet på Adobe

Microsoft vil utfordre Adobes enemerker. Nå er det første produktet i Expression Studio-serien lansert.

Det har lenge vært kjent at Microsoft har jobbet med en serie designapplikasjoner som har fått fellesbetegnelsen Expression Studio. Men selskapet har til nå ikke villet si noe om lanseringsdatoer. Produktene skal konkurrere med produkter som Photoshop og DreamWeaver fra Adobe. Men bare delvis. Verktøyene skal gjøre det enklere for designere og utviklere, som benytter Visual Studio, å samarbeide.

I går annonserte Microsoft at det første produktet i Expression Studio-serien, Expression Web, er ferdig og leveringsklart. Dette er et verktøy for å lage standardbaserte websider og nettsteder og vil nok i stor grad erstatte Microsoft Frontpage. Verktøyet skal være tett integrert med Visual Studio og ha omfattende støtte for XML, XHTML og ASP.NET.

    Les også:

Microsoft lover god CSS-støtte

I tillegg til Expression Web, vil Expression Studio bestå av ytterligere tre produkter. Expression Blend skal bli et verktøy for å designe rike, interaktive miljøer i Windows, mens Expression Design vil være et verktøy for å designe visuelle elementer til både weben og Windows. Brukergrensesnittet til applikasjoner basert på .NET Framework 3.0, vil kunne beskrives ved hjelp av XML-formatet XAML (eXtensible Application Markup Language).

Nytt er Expression Media, et verktøy for administrasjon av mediefiler og for å forene arbeidsflyten til arbeidsgrupper på tvers av hele produktserien. Dette produktet er basert på iView MediaPro, som Microsoft kjøpte tidligere i år. Det støtter mer enn 100 medieformater og inkluderer også Expression Media Encorder, en løsning for å forberede, kode om og rulle ut video og lyd. En første testversjon av Expression Media kan ventes tidlig i 2007.

Microsoft har også sluppet nye testutgaver av Expression Blend og Expression Design denne uken. Nyhetene skal først og fremst ligge i selve brukergrensesnittet.

Hele Expression Studio-serien skal være lansert innen slutten av andre kvartal 2007. Forventet utsalgspris på Expression Web er 299 dollar. Hele Expression Studio vil selges for 599 dollar, mens Expression Blend vil koste 499 dollar og Expression Media vil koste 299 dollar. Hva Expression Design vil koste separat, er ikke oppgitt.

I tillegg til Expression Studio-annonseringene, kunngjorde Microsoft at en første testutgave av det som foreløpig går under kodenavnet Windows Presentation Foundation Everywhere (WPF/E), nå er tilgjengelig. Dette er en nettleserplugin for å levere multimedieinnhold basert på Windows Media-teknologien. Både Expression Media og Expression Design kan brukes for å lage innhold til WPF/E.

WPF/E skal være plattform- og nettleseruavhengig, slik at den blant vil støttes av Safari på Mac og Firefox og Internet Explorer på Windows.

Testversjonen kan lastes ned fra denne siden.

Til toppen