Microsoft starter utleie av Office til våren

Det blir neppe så billig, men til våren vil du kunne leie Office over Internett i stedet for å kjøpe og installere på PCen.

Det blir neppe så billig, men til våren vil du kunne leie Office over Internett i stedet for å kjøpe og installere på PCen.

Microsoft vil i løpet av dagen offentliggjøre en plan for Office Online, utleie av kontorprogramvare-samlingen sin over Internett. Microsoft vil åpne for utleie i løpet av våren, men vil foreløpig ikke si noe om prisen, skriver Wall Street Journal.

Utleie av programvare (ASP - Application Service Provider) over Internett er spådd en hvitglødende fremtid fordi bedriftskundene etter hvert har oppdaget hvor dyrt og hvor rotete det er med store PC-nettverk som har hundrevis av harddisker. Å få levert både programvare og data over en telelinje fra en driftssentral kan spare store beløp i administrasjon - og kanskje innkjøp av programvare.
Mer om dette før du leser videre?
Telenor og Merkantildata lanserer programvare over Internett

Muligheten for å få Office over Internett vil trolig ikke bety så mye for sluttkundene, men mest for at økonomisjefer og datasentraler skal få større fleksibilitet. For Microsoft vil neppe gjøre det vesentlig billigere å leie enn å eie. Det verken trenger eller har Microsoft råd til - analytikere anslår at salg av Office står for 40 prosent av inntektene i selskapet. Selv sier Microsoft at de ikke ser for seg noen kundeflom når de lanserer tilbudet til våren.


Men hittil har lisensbestemmelsene i Office krevd at datasentralene og bedrifter har kjøpt inn en Office-lisens for hver navngitt bruker. Med muligheten til å leie ut Office, kan bedrifter og datasentraler gi kunder eller ansatte Office-lisenser for kortere tidsrom, skriver Wall Street Journal.

Dette er gode nyheter for de mange leverandørene som planlegger ASP-tjenester når Windows 2000 kommer i salg. Windows 2000 inneholder Terminal Server 2.0, som forenkler og effektiviserer leveringen av programvare over Internett betraktelig.

digi.no skrev i går at en lang rekke av de norske datagigantene, inkludert Telenor Bedrift, Telenor Nextel, Merkantildata, Fellesdata, Getronics og EDB Business Partner skal lansere ASP-tilbud i konkurranse med Telecomputing.

Telecomputing inngikk nylig en avtale med Microsoft om et felles pilotprosjekt på østkysten i USA, men selskapet er ikke alene. Microsoft har også signert avtaler med bransjegiganter som British Telecom, Qwest og Micron.

Til toppen