Microsoft støtter Linux på Virtual Server

Microsoft lover support til kunder som vil kjøre Linux på Virtual Server 2005 R2.

Microsoft lover support til kunder som vil kjøre Linux på Virtual Server 2005 R2.

Ifølge News.com har Microsoft, i forkant av LinuxWorld 2006 som starter i Boston i dag, kunngjort at Virtual Server 2005 R2, som ble lansert i november i fjor, blir gratis. Hittil har det kostet 99 og 199 dollar for henholdsvis opptil fire prosessorer, og et ubegrenset antall prosessorer.

Viktigere er kanskje løftet om support for kunder som ønsker å kjøre Linux på Microsofts virtuelle løsning.

Microsoft sier de har utviklet løsninger som gjør det enklere å installere Red Hat og Novell Suse på Virtual Server 2005 R2 under Windows.

Zane Adam, markedssjef for Windows Server, sier i en erklæring at Microsoft vil sørge for at andre operativsystemer enn Windows kan kjøres på både dagens og kommende virtualiseringsprodukter fra selskapet.

I forbindelse med serverutgaven av neste Windows, Vista, utvikler Microsoft en egen hypervisor, det vil si en virtualiseringsløsning som kjører under alle operativsystemer, og ikke på toppen av et bestemt operativsystem.

Microsofts hypervisor-prosjekt går under kodenavnet Viridian.

I forbindelse med en presentasjon om Virtual Server 2005 R2, datert 14. desember 2005 og lagt ut på Microsofts nettsted, dreier det seg om følgende:

Før Viridian, er det varslet en omfattende oppgradering av Virtual Server 2005 R2, i form av en «service pack». Virtual Server 2005 R2 SP1 skulle opprinnelig være klar i september 2006, ifølge presentasjonen fra desember. I forrige uke ble det kjent at SP1 er utsatt til tidlig i 2007.

Poenget med SP1 er å tilby støtte for virtualiseringsløsningene til henholdsvis Intel («VT» for «Virtual Technology») og AMD («Pacifica»). Ifølge presentasjonen fra desember, vil SP!, forutsatt at maskinvaren har VT eller Pacifica, ikke kjøre Windows nevneverdig raskere. Derimot vil det være en klar gevinst når man bruker virtualiseringsløsningen til å kjøre Linux og Netware.

Microsofts satsing på virtualisering innebærer at det grovt sett tegner seg tre alternativer for dem som vil kjøre flere operativsystemer på samme server: Microsoft, Novell-prosjektet Xen som bygges inn i både Suse og Red Hat Linux, og VMware.

    Les også:

Til toppen