BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft støtter norsk alternativ til DRM

Microsoft har lisensiert Harpers norsk-utviklede alternativ til vanlig kopivern.

28. feb. 2007 - 13:43

Det blir stadig mer klart at kompliserte systemer for å vern om opphavsrett til digitalt innhold, kjent som DRM («digital rights management»), er på vei ut. Eksperter har lenge advart at de ikke kan fungere over tid, talspersoner for selskaper som Microsoft og Apple sier man bør finne noe annet, og forbrukere er oppgitt over systemer som hindrer dem fra å kopiere for eksempel musikk fra en type spiller til en annen.

Et alternativ til DRM er vannmerking, det vil si at en fil utstyres med et uslettelig tillegg med informasjon om hvem som har opphavsretten. Mange arbeider med løsninger for å gjøre vannmerking til et mer effektivt redskap mot piratkopiering. Det amerikanske selskapet Digimarc fikk for eksempel nylig tildelt patent for en løsning som overvåker vannmerkede lyd- og videofiler på nettet, og automatisk varsler innehaveren av opphavsretten dersom en fil ser ut til å være gjenstand for ulovlig kopiering.

Norske Harper Security har utvidet vanlig vannmerking slik at den også inneholder informasjon om hvem som har kjøpt eller lisensiert bruksrett til en fil med digitalt innhold.

Ifølge en pressemelding fra Microsoft, vil selskapet i dag, på en konferanse i Cannes, kunngjøre at de har lisensiert denne teknologien, Harper Audio Protector.

Harper har helt siden selskapet ble opprettet i 2005, hatt et tett samarbeid med Microsoft, og Microsoft Research har bidratt til å utvikle den nye løsningen. Microsoft vil hjelpe til med å markedsføre produktet, heter det.

Avtalen med Harper er en av flere avtaler om intellektuelle rettigheter som Microsoft inngår med europeiske selskap i den hensikt å støtte bedriftsmuligheter og bygge opp om økonomisk vekst, heter det videre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.