Microsoft stuper på børs

Verste fall siden dotcom-boblen sprakk.

Microsoft stuper på børs
Microsofts verditap fredag tilsvarer mer enn 203 milliarder norske kroner. Bilde: Rick Wilking/Reuters/SCANPIX

Mer enn 34 milliarder dollar fordampet fra Microsofts markedsverdi fredag. Det er mer enn hele Yahoo er verdt.

Skuffende regnskapstall der programvaregiganten bommet på både topp- og bunnlinjeprognoser, fikk nervøse investorer til å selge unna.

Aksjekursen endte ned 11,4 prosent før Wall Street tok helgen, men hadde på et tidspunkt stupt over 12 prosent.

Ikke siden dotcom-boblen brast tidlig på 2000-tallet har Microsoft-aksjen fått mer juling. En tilsvarende smell skjedde sist da Microsoft så seg nødt til å sparke 5000 ansatte tilbake i 2009.

Usolgte brett

Torsdag kveld norsk tid la Microsoft fram regnskapet for sitt juni-kvartal. De kan du lese mer om her: Windows-omsetningen falt og Surface RT er et katastrofalt forlis. De bokførte et tap på 5,4 milliarder kroner for usolgte nettbrett.

Ifølge Reuters lot markedet seg sjokkere av regnskapet, noe nyhetsbyrået mener vil føre til ytterligere skepsis omkring toppsjef Steve Ballmers varslede reorganisering. Planen er å forvandle Microsoft til et enheter- og tjenester-selskap.

I likhet med brikkeprodusenten Intel er nedgangen i antall solgte pc-er verden over en stor utfordring for dem.

– Pc-en kan ha nådd sin topp i 2011, og Microsoft sliter fortsatt med å komme igang med nettbrett og smarttelefoner. Nedskrivingen av den usolgte Surface RT-beholdningen understreker dette, heter det i et notat fra BGC-analytiker Colin Gillis, ifølge USA Today.

    Les også:

Les mer om: