Microsoft-tabbe slettet Chrome

Stemplet konkurrentens nettleser som skadevare.

3. okt. 2011 - 14:05

Microsoft sendte fredag ut nye virusdefinisjoner, der Google Chrome feilaktig ble stemplet som

«Win32/Zbot», altså en variant av skadevaren og trojaneren Zeus/Zbot.

Definisjonene danner grunnlaget for gjenkjenning av trusler i antivirusprodukter som Microsoft Security Essentials og Forefront Endpoint Protection.

Microsoft bekrefter og beklager tabben. De utga en oppdatert og korrekt antivirusdefinisjon (versjon 1.113.672.0) etter få timer. Men da var skaden allerede gjort.

Selv om de store massene med Chrome-brukere ikke ble påvirket, skal flere tusen ha opplevd at nettleseren ble blokkert, og i visse tilfeller også slettet fra Windows-maskiner.

Det reelle omfanget virker uklart. Microsoft hevder selv at rundt 3.000 installasjoner ble fjernet som følge av tabben.

- De berørte bør manuelt oppdatere Microsoft Security Essentials med de siste virussignaturene. Deretter må de reinstallere Google Chrome. Vi beklager ulempene dette kan ha medført for våre kunder, heter det i en uttalelse fra selskapet.

I tillegg har Google svart med å utgi en ny versjon av Google Chrome. Oppdateringen som ble varslet fredag skal automatisk reparere installasjonen til de som ble rammet.

- Hvis Chrome fungerer for deg, så behøver du ikke gjøre noe, påpekes det i et blogginnlegg om hendelsen.

For de om er rammet byr Google der også på en mer omfattende prosedyre for å fikse problemene.

Har skjedd før

Det er kjent at antivirus-løsninger i blant tar feil og ender opp med definere nyttevare som en trussel gjennom såkalte «falske positiver». Dette har også rammet Microsofts produkter, men når selskapet gjør samme tabbe er kritikken aldri langt unna.

Microsofts antivirus har også tidligere tatt feil av Googles konkurrerende produkter. For fem år siden stemplet de Gmail som en dataorm.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.