Microsoft Tablet PC er flott for møtedeltakere

7. november kommer Tablet PC på markedet. Microsoft anbefaler at de trådløse skjerm-PC-ene til møtedeltakere og andre "informasjonsarbeidere".

7. november kommer Tablet PC på markedet. Microsoft anbefaler at de trådløse skjerm-PC-ene til møtedeltakere og andre "informasjonsarbeidere".

Microsoft har snakket om kommende Tablet PC i to år allerede. På "dings-messen" TechXNY i New York kunngjorde selskapet at de første eksemplarene kommer på markedet fra 7. november. Operativsystemet er en spesiell variant av Windows XP, mens maskinvaren leveres etter Microsofts spesifikasjon av blant andre Acer, Fujitsu, Hewlett-Packard og Toshiba.

Les også

Skjerm-PC-er har vært lansert med vekslende hell av ulike leverandører de siste ti til femten årene, og blant andre NCR hadde en offensiv mot markedet tidlig på 1990-tallet, uten at det førte til særlig bruk. De siste årene har skjerm-PC-er i hovedsak fungert som avanserte leseapparater for elektroniske bøker.

Flere leverandører har de siste årene levert bærbare PC-er med penn og trykkfølsom skjerm. Selv om man vrir skjermbildet og holder maskinen som en åpen bok, er ikke brukervennligheten god nok, fordi samspillet mellom penn og skjerm ikke er hensiktsmessig tilrettelagt. Det samme gjelder de rene skjerm-PC-ene som selges i dag. Dette er noe Microsoft mener å ha rettet med Windows XP-utvidelsen for Tablet PC.

En typisk Tablet PC vil veie mellom halvannen og to kilogram, og ha en form for trådløs tilkopling til lokalnettet, over enten Bluetooth eller WiFi. Tastatur kan gjerne være tilleggsutstyr.

Det viktigste tillegget til operativsystemet gjelder forholdet til pennen som erstatter både tastatur og mus. Pennen skal bevege markøren når den holdes over skjermen, og etterlate streker bare når den har direkte kontakt med overflaten. Programvare i systemet vil gjøre det mulig å markere og notere på nettsider og dokumenter i elektronisk bokformat, og utveksle de markerte dokumentene med andre. Microsoft vil også levere applikasjoner for å skrive og tegne på skjermen og for å konvertere håndskrift til trykkskrift, samt en spesiell variant av e-bok-leseren Reader.

Adobe og Corel vil levere grafikkprogramvare spesielt tilpasset Tablet PC. Corels "Project Coligo" vil gjøre det mulig å bruke pennen til å tegne skisser rett på skjermen, og så konvertere dem til vektorgrafikk.

SAP satser på programvare som vil gjøre deres avanserte forretningssystemer tilgjengelige på Tablet PC. For Fujitsu Siemens, er dette en vesentlig grunn til å satse på maskinvaren.

Les også

Målgruppen for Tablet PC, ifølge Microsoft, er ikke "kunnskapsarbeidere", men "informasjonsarbeidere", altså folk som registrerer og formidler informasjon. Dette tar opp igjen de samme tankene som NCR hadde, at sykepleiere, flyvertinner, lagerarbeidere og andre skulle bruke skjerm-PC-en til å fylle ut skjemaer som kunne sende informasjon rett inn i sentrale databaser.

En annen målgruppe er møtedeltakere. I sin forhåndsomtale peker Microsoft på at det betraktes som lite akseptabelt å ha med seg bærbar PC på møter, fordi den oppslåtte skjermen oppfattes som et gjerde mot de andre deltakerne. Å drodle på en skjerm som ligger flatt på møtebordet, er som å notere på et ark, og det trådløse sambandet kan brukes til å hente fram dokumenter og opplysninger som trengs under møtet.

Den samme argumentasjonen kan brukes i sammenhenger der for eksempel pasienter synes det er forsmedelig at legen stadig prater med en svær dataskjerm.

Under et såkalt "CEO Summit" i våres, altså en konferanse der Bill Gates samler vennligsinnede toppledere i næringslivet, fikk lederne utdelt hver sin Tablet PC og en 45 minutters innføring i hva den kunne brukes til. De fikk beholde dem under hele konferansen. Ifølge Microsoft ble de brukt til både meldinger og notater, og tilbakemeldingene skal ha vært positive.

De første beta-utgavene av maskin- og programvare vil være hos utvalgte kunder i løpet av 30 dager.

Til toppen