Microsoft tærer på godviljen

I stadig sterkere grad oppfører Microsoft seg slik selskapets verste fiender knapt drømmer om i sine mest vidløftige stunder, skriver Eirik Rossen i dagens kommentar.

I stadig sterkere grad oppfører Microsoft seg slik selskapets verste fiender knapt drømmer om i sine mest vidløftige stunder, skriver Eirik Rossen i dagens kommentar.

Et høydepunkt i det som må være en av Microsofts mest selvdestruktive uker, kom sist onsdag.

Dommer Thomas Penfield Jackson, tydelig noe rystet, formulerer enda et spørsmål for å få absolutt klarhet i noe han kanskje ikke engang ønsker å fatte. I vitneboksen sitter David Cole, visepresident i Microsoft, anerkjent veteran og en av hjernene bak kommersielt banebrytende produkter som Windows 3.1 og Windows 95.

- Virket det absolutt klart for deg at jeg hadde gitt en ordre som krevde at du skulle distribuere et produkt som ikke ville fungere?

- Ja, svarer Cole, og legger til: - Det tilkom ikke meg å overveie konsekvensene.

Men konsekvensene sto i kø, fra en erkjennelse av at Microsoft betrakter rettsvesenet som en brysom fjert, via plutselig innsikt i at Bill Gates tydeligvis tar alle avgjørelsene, til en følelse av matthet over at ingen greier å formidle internt hvor nødvendig det er at også Microsoft kommer seg forbi trassalderen.

Å høre Cole må ha gitt samme følelse som å se en treåring brekke fargestiftene framfor å dele med andre.

Noe av det mest merkelige med Microsofts innstilling er en kjensgjerning som svært mange utviklere diskuterer for tiden. Når de lager Windows-programmer, får de ikke Microsofts "godkjent"-stempel med mindre de leverer en grundig avinstalleringsrutine. Avinstalleringsrutinen skal sørge for at det ikke er spor igjen av programmet, verken i form av filer, eller i form av oppføringer i ulike systemfiler. Internet Explorer hadde ikke kunnet godkjennes som Windows-applikasjon etter dette kriteriet: Etter Microsofts utsagn fjerner nettleserens avinstalleringsrutine kun tre prosent av nettleserens filer.

La gå at forestillingen i retten følges opp av typiske foreteelser som at Internet Explorer 4 for Mac avsløres som et typisk beta-produkt - svært irriterende selv om det er gratis - og at det påvises enda et sikkerhetshull i Windows-versjonen.

For det som tegnet til å bli et mykere, mer sjarmbevisst Microsoft, falmet helt med kunngjøringen om at kunder som forlater det gode selskap, og installerer Novells katalogtjenester NDS på sine Windows NT-baserte tjenere, heretter vil nektes all form for teknisk support på sine anlegg. Det har ikke sammenheng med at Microsoft har et konkurrerende produkt - for det har de ikke. Det har ikke sammenheng med at Microsoft vil kundenes beste - for Microsoft har ikke noe alternativ overhodet for kunder som trenger katalogtjenester.

Det er fordi Novell "klusser" med Microsofts operativsystem, selv om Novell kan dokumentere at operativsystemet fungerer fullt ut, og selv om Microsoft selv kunne konstatert dette på egen hånd med en smule samarbeidsvilje.

Novell kjenner igjen dette spøkelset. Noen år tilbake hadde Novell en bedre DOS enn Microsoft - DR-DOS. Problemet var bare at Microsoft leverte Windows 3.1 med en liten innretning som gjorde at de to ikke kunne leve sammen - og DR-DOS døde.

Jeg er sikker på at sjefene i Novell, Sun, Oracle og IBM rystes. Tilsynelatende av sinne over at Microsoft tilkjennegir alle sine dårligste egenskaper i konsentrert form. Men egentlig av lutter glede over at den uoppnåelige konkurrenten endelig kan være i ferd med å grave sin egen grav.

Selv rekordpluss i regnskapet kan bli kortvarig når pøbelopptreden skyver godviljen over på andre.

Til toppen