RESULTATERFINANS

Microsoft-tall letter stemningen på Wall Street

Men Windows-økningen er ikke reell, og igjen går nettsatsingen noen milliarder i minus.

29. okt. 2010 - 11:35

Microsoft har levert tall for septemberkvartalet, det første i regnskapsåret 2010–2011. Tallene er langt bedre enn analytikerne hadde ventet, og Microsoft-aksjen spratt 3,5 prosent opp da de ble kjent. Kursøkningen må vurderes på bakgrunn av et fall på 14 prosent fra nyttår til i går.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor økte omsetningen med 25 prosent til 16,2 milliarder dollar. Driftsresultatet økte med 59 prosent til 7,12 milliarder dollar. Nettoresultat etter skatt økte med 51 prosent til 5,41 milliarder dollar. Nettoresultat per aksje økte med 55 prosent til 0,62 dollar. Analytikerne hadde ventet et nettoresultat på 0,55 dollar per aksje, ifølge Bloomberg.

Det er et problem med sammenlikningen med samme kvartal i fjor, som var kvartalet før den offisielle lanseringen av Windows 7.

Microsoft hadde på plass ordninger der kunder som kjøpte pc-er dette kvartalet, kunne få dem oppgradert til Windows 7. Ikke alle benyttet seg av dette tilbudet, blant annet bedrifter som fortsatt holdt seg til Windows XP. Poenget er at Windows-omsetningen knyttet til oppgradering til Windows 7 ble bokført i det påfølgende kvartalet.

Grafen nedenfor, hentet fra Microsofts kvartalspresentasjon, viser hvordan 1,71 milliarder dollar av Windows-omsetningen i første kvartal 2009–2010 ble overført til andre kvartal, og at den reelle økningen i Windows-omsetningen fra i fjor til i år ikke er 66 prosent, men 10 prosent.

Poenget er at hvis man tilbakefører disse 1,71 milliarder til den totale omsetningen for første kvartal 2009–2010, blir økningen i Microsofts samlede omsetning i første kvartal 2009–2010 ikke 25 prosent, men 11 prosent. Den tilsvarende økningen i nettoresultat blir ikke 51 prosent, men 16 prosent.

Innen forretningsområdet for serverprogramvare og utviklerverktøy («Server and Tools») økte omsetningen med 11,5 prosent til 3,96 milliarder dollar. Driftsresultatet økte med 31,8 prosent til 1,63 milliarder dollar.

«Business Division», som står for kontorpakken Office, økte sin omsetning med 13,6 prosent til 5,13 milliarder dollar, og sitt driftsresultat med 19,8 prosent til 3,39 milliarder dollar.

Den langt mindre «Entertainment and Devices Division», som står for Xbox og spill, økte sin omsetning med 27,1 prosent – altså langt mer enn det korrigerte tallet for Windows – og sitt driftsresultat med 46,9 prosent til 382 millioner dollar.

Tilbake står Microsofts vedvarende hodepine, nettsatsingen, «Online Services Division». Her fortsetter Microsoft å blø som en sil.

Her økte omsetningen med 8,2 prosent til 527 millioner dollar. Driftsresultatet ble minus 560 millioner dollar – 3,3 milliarder kroner – mot minus 477 millioner dollar i samme kvartal i fjor. Det er oppsiktsvekkende at Microsoft har et forretningsområde som går så dårlig i kvartal etter kvartal, med et driftsunderskudd som er større enn omsetningen.

Kommentarene i finanspressen er at den kraftige veksten hos konkurrentene Apple og Google inntil videre ikke ser ut til å minske etterspørselen etter Microsofts nøkkelprodukter, verken på klient- eller serversiden. Samtidig konstaterer man at det stadig er to områder der programvaregiganten ikke får det til: Mobiltelefoner og nettjenester. Her bør man imidlertid være klar over at en god del av nettsatsingen vil gjenspeiles i økte inntekter innen servere og Office: Produkter som i stadig større grad vil selges gjennom nettskyen, vil ikke av den grunn bokføres som «online services».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.