Microsoft taper støtte blant utviklere

Utviklerne er i ferd med å legge fra seg Visual Basic, men langt fra alle går videre til C#, Microsofts oppfølger.

Hvilke verktøy og leverandører verdens programvareutviklere bruker, er i endring. Og når folk skal bytte verktøy, er det ikke sikkert at de forblir hos sin gamle leverandør.

Det kan skape problemer for Microsoft.

Bruken av Visual Basic er på hell. Til tross for at det er enklere enn for eksempel C++, er det mindre egnet for å lage applikasjoner for Internett.

En amerikansk undersøkelse viser at av alle profesjonelle utviklere, bruker 52 prosent Visual Basic.

Ifølge Evans Data planlegger 43 prosent av Visual Basic-brukere å bytte til et annet språk. Langt fra alle går videre til Microsofts nye C# (uttalses C sharp). C# er Microsoft mer Internett-fokuserte utviklingsspråk og selges sammen med C++ og Visual Basic i Microsofts Visual Studio-pakke.

Av de som nå skal hoppe til nyere og mer Internett-egnede språk, sier 39 prosent av de vil fokusere på C# mens 31 prosent vil gå til Suns Java.

Tallene overrasker hverken det norske Accenture-kontoret eller IT-gründer og konsulentleder Shazad Rana.

- Visual Basic er på vei ut, vi reduserer bruken, bekrefter Witold Sitek, nordiske ansvarlig for IT-arkitektgruppen og partner i Accenture til digi.no. Stadig mer av det vi utvikler skal fungere over nett og kanskje mobilt og da egner ikke Visual Basic seg. Mange av våre folk synes C# er bra, men det er et minus å låse seg til leverandør og Windows.

Sitek peker på at C# er ferskt og at Java med sin lange fartstid er mer utbredt.

- Java har flere støttespillere, utviklere og installerte brukere. Utvalget av mellomvare som støtter Java er dessuten stort, påpeker Sitek.

Men han tilføyer at C# blir en viktig faktor når Windows og Microsoft er så tunge som de er.

- Det er først i det siste Microsoft har fått på plass et bra rammeverk for Internett-utvikling og kan konkurrere skikkelig med Java-rammeverket, mener Rana.

Til toppen