Microsoft tapte Linux-rettssak

Bill Gates og Microsoft saksøkte Lindows og tapte ikke bare saken, men kan ha svekket varemerket Windows.

Bill Gates og Microsoft saksøkte Lindows og tapte ikke bare saken, men kan ha svekket varemerket Windows.

Selskapet Lindows arbeider med en Linux-versjon som kan kjøre både Windows og Linux-programmer. Selskapet baserer sitt arbeid på Linux-versjonen Debian og Windows-emulatoren WINE som allerede ligger i Linux.

Lindows lover enklere installasjon og forbedret Windows-støtte, men Microsoft liker ikke produkter som kan øke bruken av Linux, særlig ikke når Lindows ikke har noen avtale med Microsoft. Men det ikke ulovlig å lage en emulator, så Microsoft saksøkte Lindows med påstander om at deres navn lignet for mye på Windows og dermed brøt Microsofts varemerkerettigheter.


I går ble det klart at Microsoft agressive strategi slo tilbake på dem selv. Ikke bare tapte selskapet rettssaken - Microsoft kan ha skadet merkevare-beskyttelsen til Microsoft og ødelagt for seg selv fremover. Dommeren i saken har nemlig stilt spørsmålstegn ved om Microsoft hadde lov til å skaffe seg et varemerke på et så generisk og tidligere brukt IT-begrep som "vinduer". Som kjent brukte både Xerox og Apple skjerm-vinduer før Microsoft.

- Selv om Lindows klart har gjort et valg om å leke med ilden ved å velge et produkt og selskapsnavn som med bare én bokstav skiller seg fra verdens ledene programvarepakke, kan en like lett konkludere at Microsoft tok en like stor risiko i 1983, skriver dommer John C. Coughenour i sin avgjørelse.

Så spørs det om avgjørelsen ankes. Begge partene kjenner rettsystemet godt - Microsoft er involvert i en lang rekke rettssaker og avsatte i forrige kvartal hele 600 millioner dollar til advokatutgifter og mulige erstatninger.

Gründeren av Lindows, Michael Robertson, har også vært gjennom mange rettssaker da han drev nettstedet mp3.com.

Lindows skal være klart til sommeren og kommer trolig i salg i Norge, et selskap i Hasvik i Nord-Norge har skaffet seg nettadressen Lindows.no og arbeider med å få agenturet.

Til toppen