Microsoft taus om salget av Windows XP

Overfor Wall Street Journal avviser Microsofts Windows-sjef Jim Allchin å oppgi salgstall for Windows XP. Han nekter også å kommentere negative uavhengig undersøkelser.

Overfor Wall Street Journal avviser Microsofts Windows-sjef Jim Allchin å oppgi salgstall for Windows XP. Han nekter også å kommentere negative uavhengig undersøkelser.

Windows XP er blant de største satsingene i Microsofts historie. Bill Gates brukte deler av hovedinnlegget sitt på Comdex Fall 2001 til å utbasunere salgstall på sju millioner eksemplarer etter de første to ukene på markedet.

- Forbrukernes og næringslivets appetitt verden over på fornyende PC-teknologier er større enn noen gang, sa Gates i innlegget sitt 11. november. - Vi tror Windows XP vil tenne en fornyende ild over hele høyteknologibransjen.

Da het det at PC-leverandører hadde solgt tre ganger så mange eksemplarer av Windows XP på disse to ukene, enn av Windows 98 den første måneden dette systemet var tilgjengelig. Opplysningen om hvordan det gikk med Windows XP i detaljhandelen var mindre spesifikk: "Salget i detaljhandelen har overgått tallene for Windows 95 og Windows Me med en betydelig margin." Det ligger i dette at Windows XP må ligge noe under Windows 98, og det reiser en mistanke om at registreringen av salget gjennom PC-leverandørene kanskje ikke er helt representativ.

Det uavhengig analyseselskapet NPD Intelect Market Trading forbereder, under merkevaren NPD Techworld, en analyse av salgstallene til Windows XP fra lanseringsdatoen 25. oktober i år til ut mars 2002. Abonnenter som punger ut med 7500 dollar får månedlige rapporter med tabelloppstillinger i Excel og profesjonelle analyser over mange sider.

NPD-rapporten som kom i november, handlet om de to første ukene etter lanseringen. Den skal ha vist at detaljsalget den første uken var lavere enn det for både Windows 95 og Windows 98, og at tallene for uke to viste et fall på 40 prosent i forhold til uke én, mot et fall på 18 prosent for Windows 98. NPD hevder videre at det var ingen løft for PC-omsetningen i detaljhandelen den første tiden etter lanseringen.

Til Wall Street Journal sier Microsofts Windows-sjef Jim Allchin at han er "svært fornøyd" med salget av Windows XP hittil. Han avviser å kommentere undersøkelsen til NPD, og han nekter også å oppgi både trend og størrelse på Microsofts egne tall.

Til toppen