JUSS OG SAMFUNN

Microsoft tause etter lobbymøte

Men IT-minister Rigmor Aasrud letter på sløret.

Snakket om standarder: Microsoft-sjef Hege Skryseth (til v.) inviterte seg selv til fornyingsstatsråd Rigmor Aasrud.
Snakket om standarder: Microsoft-sjef Hege Skryseth (til v.) inviterte seg selv til fornyingsstatsråd Rigmor Aasrud. Bilde: Per Ervland
21. sep. 2011 - 07:17

Som digi.no skrev i sommer har Microsoft-sjef Hege Skryseth invitert seg selv til møte med fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Pressens ønske om å være til stede ble avvist. Møtet ble avholdt i lokalene til fornyingsdepartementet på mandag denne uken.

– Dette var et lukket møte. Det var flere temaer vi ønsket å drøfte med statsråden. Utover det ønsker vi ikke å kommentere hva møtet handlet om, sier Microsofts kommunikasjonsdirektør Christine Korme på vegne av Skryseth til digi.no.

– Hvorfor er det viktig for Microsoft å ikke gå ut offentlig med hva dere tar opp med IT-ministeren?

- Dette er ett av flere møter vi har mot styringsorganer – ikke bare politikere, i løpet av året. Vi synes ikke det er riktig at vi kommuniserer direkte innholdet i slike møter, sier Korme.

Nettsky og OOXML

Fornyingsministeren svarer derimot villig på spørsmål om hvilke temaer som var oppe.

Norske kommuners erfaringer med cloud og forholdet deres til personvern ved bruk av nettskytjenester var ett område. Et annet var Microsofts dokumentformat OOXML, som er holdt utenfor det gode selskap i offentlig sektor, altså referansekatalogen over godkjente og obligatoriske formater.

– Vi var også innom standarder. Blant annet snakket vi om at ISO har godkjent den standarden som er formatet til Microsoft, sier Rigmor Aasrud (Ap) til digi.no.

Åpen for flere møter. IT-ministeren mener det er nyttig med innspill.
Åpen for flere møter. IT-ministeren mener det er nyttig med innspill. Bilde: Per Ervland

– Hvordan ser statsråden på Microsofts ønske om å sikre OOXML plass i referansekatalogen?

– Nå er vi i den fasen rundt standardarbeidet at standardiseringsrådet kommer med anbefalinger til oss. Så skal vi vurdere de anbefalingene vi får. Det er en ordinær måte å behandle sånne saker på.

– Har du en formening om hvor ofte store IT-selskaper inviterer seg selv til lukkede møter hos statsråden?

– Ikke så sjelden. Det skjer noen ganger. Jeg synes det er nyttig at de sier litt om trender og utvikling, både i åpne samråd (der pressen får delta), men også hvis enkeltfirmaer kommer på besøk.

Noen ganger er tema knyttet til ting de ikke ønsker åpenhet om, og da tror jeg vi bør ha respekt for det, sier Aasrud.

– Jeg tror knapt jeg har avslått noen forslag til møter, enten det er ordfører eller enkeltbedrifter som spør. Jeg prøver å få plass i kalenderen til alle, sier Aasrud, som ikke selv har telling på hvor mange ganger hun har møtt Microsoft.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.