UTVIKLING

Microsoft-teknologi har blitt webstandard

Men det er betydelige skjær i sjøen.

W3C har erklært Pointer Events som en webstandard for støtte for pekeenheter i webapplikasjoner, men støtten for teknologien ser ut til å forbli begrenset.
W3C har erklært Pointer Events som en webstandard for støtte for pekeenheter i webapplikasjoner, men støtten for teknologien ser ut til å forbli begrenset. Bilde: PantherMedia/Vladimir Galantsev
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. feb. 2015 - 08:26

Standardiseringsorganisasjonen W3C (World Wide Web Consortium) kunngjorde i går at Pointer Events er gjort til en ny W3C Recommendation, noe som i praksis gjør den til en webstandard. Pointer Events definerer et samlet sett med «events» og grensesnitt for enhetsnøytrale peker-input. Dette kan inkludere mus, penn og berøringsskjermer. Spesifikasjonen skal også håndtere slik kontaktgeometri, trykkavlesning og tradisjonelle mushendelser. Noe av hensikten er å slippe å ha ulike spesifikasjoner for de forskjellige pekeenhetene. I stedet gis webutviklere en felles tilnærming til slike enheter.

Microsoft-teknologi

I forbindelse med gårsdagens nyhet publiserte Microsoft et blogginnlegg hvor selskapet beskriver veien fram til Pointer Events-standarden i større detalj. Pointer Events-spesifikasjonen er nemlig basert på en teknologi som Microsoft for to år siden bygget inn i Internet Explorer 10.

Les også: IE10-teknikk kan bli webstandard

Pointer Events er riktignok det andre forsøket på å få til en W3C-standard for håndtering av hendelser knyttet både berøringsskjermer og andre pekeenheter. Det første forsøket, Touch Events, skal ha strandet fordi Apple ikke har vært villig til å tilby en royaltyfri lisens til de berørte patentene, noe som kreves for at en teknologi skal bli W3C-standard. Dette førte til at standardiseringsarbeidet med Touch Events strandet inntil videre.

Senere har W3C konkludert med at Apples patenter ikke er relevante for spesifikasjonen og gjorde den til en webstandard i 2013.

I blogginnlegget skriver Microsoft at Pointer Events-spesifikasjonen har blitt utviklet videre de to siste årene. Dette er gjort i samarbeid med en rekke andre aktører, inkludert Mozilla, Google, Opera, jQuery og IBM. Blant forbedringene nevnes bedre mulighet for utvidelse til nye enheter og flere konfigurasjonsverdier for atferd knyttet til scrolling og zooming.

Internet Explorer 11 har full støtte for Pointer Events, mens Mozilla jobber med å få dette på plass i Firefox.

Motstand

Det er ingenting som tyder på at Apple har noen interesse av å støtte Pointer Events. Selskapets Touch Events blir allerede brukt av mange nettsteder, og med den posisjonen Apple har i markedet for mobile enheter, er det lite trolig at nettstedene vil slutte å bruke Touch Events.

Heller ikke Google har lenger noen planer om å støtte Pointer Events. De opprinnelige planene ble skrinlagt i 2014. I stedet vil selskapet jobbe for en utvidelse av Touch Events. Hovedbegrunnelsen er at Googles Chrome-team ikke tror at Apple vil ta i bruk Pointer Events, og dermed er man like langt. Diskusjonen rundt denne beslutningen er tilgjengelig her.

Les mer: Velger vekk webteknologi fra Microsoft

Dermed står man igjen med to separate, men temmelig overlappende teknologier som wegutviklere må forholde seg til.

 

Oppdatert: 26. februar: Saken er oppdatert med en avsnitt som hadde falt ut. Dette handler om W3Cs standardisering av Touch Events.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.