BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft tester utleie av Office i det stille

Programvare vil snart leies, ikke eies, sier analytikere. Og Microsoft har faktisk begynt med Office.

1. feb. 2007 - 12:20

Det er dyrt å installere og vedlikeholde PCer med store programvarepakker. Mange analytikere og bransjefolk har derfor lenge spådd at vi etterhvert vil gå over til en modell der stadig flere vil leie programvare over nettet i stedet for å kjøpe pakker vi ofte ikke bruker så mye.

Google og andre tilbyderer av enklere programvare over nettet, blant annet Goffice.com og JotSpot, underbygger denne trenden.

Dette er selvfølgelig en stor trussel for Microsoft som har bygget seg opp på å selge nye versjoner av Office og andre pakker med jevne mellomrom. Men Microsoft har tidligere påpekt at de tror på analytikerne og vurderer flere alternativer, blant annet utleie av systemer for økonomi og kundekontakt (CRM).

Nå viser det seg at Microsoft også tester ut leie av Office. Det forteller Chris Capossela, en av lederne i Microsofts Business-division til windowswatch.com.

Microsoft er dog forsiktige: Forsøkene foregår ikke i kjernemarkeder for å si det pent: Microsoft tester ut leie i Sør-Afrika, Mexico og Romania. Og det er Office 2003, ikke den helt nye Office 2007 som leies ut.

Microsoft har tidligere lansert forsøket med "Flexgo", et system der man sammen med partnere som Intel og AMD leier ut komplette PCer mot ferdigbetalte kontaktkort.

I Office-forsøkene gjør Microsoft det sammen: "Office Prepaid Trial" heter Microsoft systemet og kundene må kjøpe forhåndsbetalte kreditter, skriver Windowswatch. Systemet lar trolig brukerne installere Terminal Server og kobler dem opp til en Office-server. Med Terminal Server transporteres bare skjermbilder og museklikk/tasteklikk over nettet. Forretningsmodellen ble kalt ASP og det er slik for eksempel Telecomputing leverer fjerndrift av PC-miljøer.

Capossela forteller at å leie Office koster 15 dollar i måneden. Men han vil foreløpig ikke love noen om en full lansering og om/når Microsoft skal lansere lei-tilbudet i andre land.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.