Microsoft tetter piratsmutthull

Microsoft vil fra og med slutten av februar gjøre det vanskeligere å benytte stjålne Windows-produktnøkler.

Microsoft vil fra og med slutten av februar gjøre det vanskeligere å benytte stjålne Windows-produktnøkler.

Microsoft skal den 28. februar lukke et hull i selskapets aktiviseringsløsning for Windows XP som gjør det mulig for uhederlige forhandlere å selge PC-er med produktnøkler som egentlig tilhører maskiner levert av de 20 største, multinasjonale PC-leverandørene i verden.

Ifølge et Microsoft-notat publisert på denne siden, og som ifølge News.com skal være bekreftet ekte av en representant for selskapet, benytter disse store leverandørene en ordning, System Lock Preinstall (SLP), som gjør at de kan levere PC-er med Windows XP forhåndsinstallert på en slik måte at produktaktiviseringen av operativsystemet kan unngås.

I noen tilfeller stjeles produktnøklene på ekthetssertifikatene (COA - Certificates of Authenticity) til disse maskinene, og selges til forhandlere eller kunder som så benytter dem til å aktivisere Windows XP på en annen maskin.

For å begrense den ulovlige handelen med disse produktnøklene vil Microsoft ta vekk muligheten til å aktivisere dem via Internett. Når en kunde eller forhandler forsøker å aktivisere en produktnøkkel som befinner seg på Microsofts liste over deaktiviserte nøkler, vil den nettbasert aktiviseringstjenesten be brukerens om å ringe Microsofts kundeservice for å få videre assistanse. Etter å ha svart på en serie spørsmål, blant annet om hvor operativsystemet er blitt kjøpt, vil nøkkelen igjen godkjennes hvis svarene fra kunden kan verifiseres som riktige.

I løpet av året vil den nye policyen også gjelde andre PC-leverandører som benytter SLP-ordningen. Endringen vil påvirke alle produktnøkler for Windows XP som allerede er levert fra de 20 største leverandørene, i tillegg til kommende leveranser.

Brukere av maskiner hvor produktnøkkelen stammer fra disse leverandørene, vil ikke lenger kunne aktivisere Windows XP via Internett ved en framtidig ominstallering av operativsystemet, men må da ta kontakt med Microsoft for å få dette til. Det er uklart om dette også må gjøres på nytt hver gang Windows XP må ominstalleres.

Til toppen