UTVIKLING

Microsoft til norske nettsteder: – Vær snill å fikse koden deres

Ber utviklerne følge webstandarder og moderne utviklingsmetodikker.

Microsoft oppfordrer webutviklere til å følge webstandardene og moderne utviklingsmetodikk, siden det vil sikre en god brukeropplevelse i alle nettlesere, inkludert Microsoft egen Edge.
Microsoft oppfordrer webutviklere til å følge webstandardene og moderne utviklingsmetodikk, siden det vil sikre en god brukeropplevelse i alle nettlesere, inkludert Microsoft egen Edge. Bilde: Microsoft og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. nov. 2015 - 07:41

Webteknologien beveger seg stadig framover. Mange nettsteder har tatt i bruk det som en gang kanskje framsto som nye og spennende muligheter, men som nå har blitt umoderne eller rett og slett et problem. Dette kan føre til en dårlig brukeropplevelse i moderne nettlesere.

Blant disse er Microsoft Edge, den nye nettleseren som følger med Windows 10, som i stor grad kvittet seg med svært mye av arven fra Internet Explorer. I utgangspunktet skal websider som fungerer godt i Google Chrome, også fungere i Microsoft Edge, men det er ikke alltid dette fungerer i praksis.

Pedro Dias er teknisk evangelist i Microsoft Norge og har blant annet ansvar for tilrettelegging for Edge i Norge.

Berører ikke bare Edge

– Dette arbeidet handler om å jobbe for at nettsteder ser bra ut i Edge, sier Dias, men legger til at også andre nettlesere kan være berørt av i alle fall noen av de samme utfordringene.

– Vi er ikke de eneste som sliter med at nettsteder ikke følger moderne utviklingsmetodikker, så vi tror vi gjør alle nettleserne en tjeneste med å spre dette budskapet, sier Dias.

Han legger til at det ofte er de ikke-tekniske brukerne som benytter Edge. Dette er samtidig de brukerne som kanskje er minst i stand til å komme seg rundt problemene som oppstår.

Microsoft Norge har utarbeidet en oversikt over 1300 nettsteder i Norge som har rom for forbedringer. Ifølge Dias er det ingen fellestrekk blant eierne til disse nettstedene – det handler om nettstedene til alt fra tunge medieaktører til «mannen i gata».

Tre hovedproblemer

Pedro Dias i Microsoft Norge
Pedro Dias ber norske webutviklere ta hensyn til mangfoldet i nettlesermarkedet. Bilde: Harald Brombach
Det vanligste problemet, som berører nesten alle de 1300 nettstedene, er bruken av leverandørspesifikke prefikser i CSS-regler. Dette har sjelden noen hensikt på annet enn eksperimentelle websider, samtidig som at det hindrer at reglene blir tatt i bruk av andre nettlesere som også har støtte for dem. Edge har ikke noe eget prefiks av denne typen.

Det andre problemet, er nettleserdeteksjon. Nettsteder sjekker hvilken nettleser brukeren benytter og oppgir i verste fall at nettleseren ikke støttes. I stedet ønsker Dias, og mange med ham, at nettstedene benytter feature-deteksjon, altså sjekker om det faktisk er støtte for funksjonaliteten som kreves.

– Nettleser-sniffing fungerer greit, så lenge det bare er noen få nettlesere. Men i dag er det veldig mange, på en rekke ulike plattformer, sier Dias. Han mener at mye av dette kan løses ved at nettstedene oppgraderer JavaScript-biblioteker som jQuery til nyeste versjon, der man ofte har gått bort fra nettleserdeteksjonen.

I likhet med Google Chrome, har Edge begrenset støtte for nettleserplugins. De har støtte for Flash Player og en PDF-leser, men Java, Silverlight og mye annet fungerer ikke lenger. Dette har vært varslet lenge, så i en ideell verden burde de fleste nettsteder for lengst ha fått på plass alternative løsninger, basert på webstandarder.

Omtrent 1/6 av nettstedene på listen til Dias har flere slike problemer på gang. Microsoft ønsker ikke å offentliggjøre denne listen, men Dias forteller at den er basert på skanninger gjort med dette verktøyet, som alle kan bruke.

Oppsøkende kontakt

Han forteller at Microsoft i noen tilfeller tar kontakt med de større selskapene direkte for å oppmuntre dem til å rette på problemene.

– Eller direkte til utviklerne gjennom ulike fellesskap. Vi ber dem om å gjøre de riktige tingene, og dette kan spare dem for merarbeid senere, sier Dias.

Noen vil kanskje syns at det er litt ironisk at det er nettopp Microsoft som nå kommer med denne oppfordringen.

–  Mange webutviklere sitter på en Mac og vil ha lite med Microsoft å gjøre. Men når de først hører budskapet, så skjønner de at vi ikke gjør dette for å gjenvinne en trone.

Dias forteller at Microsoft, i alle fall i Norge, er veldig forsiktige med et han kaller for skamløs promotering av Edge som nettleser.

– Vi vil bare at opplevelsen skal være like god i Edge som i andre nettlesere, men hevder ikke at Edge er en bedre nettleser. Folk skal få lov til å prøve Edge og finne ut om det er den de vil ha, sier Dias, som legger til at Microsoft, like mye som alle andre, håper at IE snart går i graven.

– Det er jo egentlig ikke én nettleser, men har fire ulike motorer og er et mareritt å vedlikeholde, forteller Dias.

Som en tjeneste

Når det gjelder den videre utviklingen av Edge, så sier Dias det jobbes i ganske korte sprinter, men at det fortsatt ikke er noen klar utrullingstakt. Når han i ettertid hører med utviklingsteamet i USA, fortelles det bare at de har gjort mange forbedringer knyttet til ytelsen og stabiliteten, i tillegg til den nye funksjonaliteten som ble gjort tilgjengelig sammen med novemberutgaven av Windows 10, inkludert forhåndsvisning av faner og Cortana Coupons.

Dette vil de fortsette med, og oppdateringene vil også kunne bli tilbudt gjennom Windows Update, ikke bare gjennom store oppdateringer av Windows 10.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.