BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft tilbød sniktitt på Windows Phone 8

Lover mye nytt, men ingen støtte for dagens Windows-mobiler.

Joe Belfiore viser fram Windows Phone 8 under et arrangement i San Francisco i går.
Joe Belfiore viser fram Windows Phone 8 under et arrangement i San Francisco i går. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. juni 2012 - 09:57

Microsoft arrangerte i går Windows Phone Summit i San Francisco, og kom selskapet som ventet med den første gjennomgangen av kommende Windows Phone 8. Presentasjonen handlet i stor grad om funksjonalitet som utviklere vil kunne utnytte, noe som betyr at en del mer brukerrettet funksjonalitet ennå ikke har blitt offentliggjort.

Den mest grunnleggende nyheten ved Windows Phone 8 er at det i stor grad er basert på de samme teknologiene som Windows 8, mens tidligere mobiloperativsystemer fra Microsoft har vært basert på Windows CE.

Windows 8-kjerne

Blant det Windows 8 og Windows Phone 8 har felles, er nettverksteknologi, sikkerhet, medie- og nettleserteknologi, samt filsystemet. Dette gjør at det blir enklere for utviklere å lage den samme programvare til både Windows 8 og Windows Phone 8. Microsofts sjef for Windows Phone, Joe Belfiore, lover også bedre ytelse og bedre maskinvarestøtte.

Det sistnevnte innebærer blant annet støtte for prosessorer eller systembrikker med flere kjerner, støtte for mer høyoppløste skjermer – 1280 x 768 og 1280 x720, støtte for utskiftbare microSD-kort og for NFC (Near Field Communication). Dette åpner for mer variasjon i håndsettutformingen enn det man har sett til nå.

Innebygde applikasjoner

På programvaresiden vil Windows Phone 8 ikke overraskende være utstyrt med Internet Explorer 10, som skal ha samme motor som i pc- og nettbrettutgavene.

WinPhone8 vil dessuten inkludere en digital lommebok med støtte for betalings- og kredittkort, kuponger, ombordstigningskort og annet. Den kan dessuten knyttes til et sikkert SIM-kort fra mobiloperatøren, noe som skal åpne for ytterligere betalingsmåter.

Kartapplikasjoner for mobiler har fått mye oppmerksomhet i år. Med Windows Phone 8 blir kartene fra Nokia standard også på mobiler fra andre leverandører. Kartene skal støtte frakoblet bruk og «turn-by-turn»-navigering.

Startskjermen i Windows Phone 8. <i>Bilde: Microsoft</i>
Startskjermen i Windows Phone 8. Bilde: Microsoft

Startskjermen er ny, med nye farger og fliser som nå kommer i tre ulike størrelser.

Windows Phone 8 skal leveres med full C- og C++-støtte, også kalt «native code». Dette skal ifølge Microsoft gjøre det enklere og raskere å utvikle applikasjoner og ikke minst til både WinPhone 8, Android, iOS og andre på en gang, blant annet fordi velkjente mellomvareløsninger for spillutvikling nå vil støttes av Microsofts plattform, i tillegg til direkte DirectX-basert spillutvikling. Systemet støtter nå også integrert betaling for virtuelle eller digitale varer i applikasjonene.

Fleroppgavekjøringen, multitasking, blir noe forbedret i Windows Phone 8, ved at lokaliseringsbasert applikasjoner kan fortsette sporing eller navigasjon i bakgrunnen.

IP-telefoni, trolig basert på Skype, vil være en integrert funksjon i operativsystemet. Applikasjonsutvikler skal kunne lage egne applikasjoner som bygger på denne funksjonaliteten.

Microsoft skal senere denne sommeren komme med mer nyheter om verktøy for å lage applikasjoner til WinPhone 8, inkludert SDK-et og utviklingsverktøy basert på Visual Studio 11.

For næringslivet

Windows Phone 8 skal være mer bedriftstilpasset enn forgjengeren, ved at den blant annet henter sikkerhetsfunksjonalitet fra Windows 8. Dette inkluderer full kryptering av hele enheten, inkludert operativsystemet og datafiler, bedre sandkasse for applikasjonskjøring, støtte for UEFI Secure Boot og nye verktøy for fjernadministrasjon.

I tillegg skal systemet leveres med en egen Company Hub, som bedrifter selv kan tilpasse med utvalgte applikasjoner og informasjon.

Ifølge Belfiore vil oppdateringer til Windows Phone 8 kunne leveres trådløst, slik at brukerne ikke lenger må koble mobilen til en pc for å installere oppdateringer. Det loves at oppdateringer til mobilene vil tilbys i minst 18 måneder etter at de er lansert.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

De første mobilene med Windows Phone 8 skal leveres av henholdsvis Nokia, Huawei, Samsung og HTC. LG har som kjent tatt en pause i satsingen på Windows-baserte mobiler. De kommende mobilene vil leveres med tokjernede Snapdragon S4 Plus-systembrikker fra Qualcomm.

Hva så med dagens Windows Phone-brukere?

Det er beklagelig å måtte si det, men Windows Phone 8 innebærer så store endringer at det systemet ikke kan kjøres på dagens maskinvare. Dagens WinPhone-applikasjoner skal kunne kjøres på WinPhone8, men ikke det motsatte er ikke nødvendigvis tilfellet. Microsoft kunngjorde i går at det nå er mer enn 100 000 ulike applikasjoner tilgjengelig i Windows Phone Marketplace.

Microsoft har likevel en liten trøst til dagens Windows Phone-brukere, nemlig Windows Phone 7.8. Denne skal gjøres tilgjengelig på et tidspunkt etter at Windows Phone 8 har blitt lansert og vil utstyre dagens Windows Phone-mobiler med startskjermen til Windows Phone 8.

Spørsmålet nå er hva dette får i si for salget av dagens Windows Phone 7.5-mobiler, blant annet Nokias Lumia. Dette har med ett blitt en plattform uten noen særlig framtid.

Kevin Shields, senior visepresident i Nokia, sier til PCMag.com at Nokia fortsatt vil satse på Windows Phone 7.x.

– Vi vil fortsette å investere i Windows Phone 7, og fortsette å dyrke Windows Phone-økosystemet i enda noe tid. Jeg regner med at applikasjonsleverandører vil lansere applikasjoner som kan kjøres på både Windows Phone 7 og Windows Phone 8.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.