Microsoft tilbyr server for mobile tjenester

Hensikten med Mobile Information Server er å gjøre alle tjenester som kan formidles av Windows-applikasjoner, tilgjengelig over WAP og andre trådløse klienter.

Hensikten med Mobile Information Server er å gjøre alle tjenester som kan formidles av Windows-applikasjoner, tilgjengelig over WAP og andre trådløse klienter.

Microsoft Mobile Information Server (MMIS) er hittil kjent under kodenavnet Airstream. Produktet er nettopp klargjort for mangfoldiggjøring. Selv om den offisielle tilgjengeligheten er fastsatt til månedsskiftet juni-juli, sier Microsoft Norge at man selvfølgelig vil kunne tilfredsstille ivrige kunder allerede i dag.

MMIS er et infrastrukturprodukt som tilbys i to versjoner, "Carrier" for operatører og "Enterprise" for bedrifter. Meningen er at de to skal spille sammen, blant annet for å sørge for at all informasjon befordres kryptert etter IPSec-standarden når den krysser det åpne Internettet. Tjenester som formidles utelukkende av en bedrifts egen MMIS, må betraktes som grunnleggende usikre.

MMIS kan også oppfattes som en plattform for applikasjoner beregnet på mobile brukere. Foreløpig finnes det bare én slik, Outlook Mobile Access (OMA) som lar brukeren betjene sin innboks i Exchange over en WAP-telefon eller annen trådløs klient, og lage regler slik at viktige endringer - e-post eller møteinnkallinger fra bestemte personer og så videre - utløser automatiske SMS-meldinger til mobiltelefonen.

- Vi kommer til å tilby en rekke andre applikasjoner til MMIS, forsikrer systemingeniør Fredrik Ljunggren i Microsoft Mobile Solutions Center utenfor Stockholm. - Noe av det første blir en applikasjon som synkroniserer alle Outlook-funksjoner mellom den mobile klienten, både telefon og hånd-PC, og den sentrale innboksen. I tillegg er det lagt ut en utviklerpakke, slik at tredje part kan utvikle egne applikasjoner til MMIS-plattformen. Vi ser for oss at MMIS vil bli en enkel og effektiv måte for bedrifter å legge ut alle sine Intranett-tjenester til mobile medarbeidere.

Ljunggren forsikrer samtidig at MMIS ivaretar dagens hensyn til skalerbarhet og tilgjengelighet. MMIS kan kjøres på klynger, underlagt belastningsfordelingen i Windows 2000 Server eller ved å utnytte funksjoner i avanserte rutere.

Tilgang med mobile og usikrede klienter over Internett til bedriftens interne nettverk krever pålitelig autentisering av brukeren, i tillegg til at informasjonsflommen krypteres fortløpende. MMIS opererer med den sedvanlige kombinasjonen av brukernavn og passord - uten den pussige Windows-vrien som lar deg oppbevare passord på PC-en, slik at enhver som kommer over din bærbare har full tilgang til alle dine informasjonsleverandører. I utgangspunktet betyr dette at du logger deg på internnettet fra WAP-telefonen med samme brukernavn og passord som når du sitter på kontoret. Siden gode passord - av typen [x53?+azk!#!$tgf* - kan være vriene å taste inn på en telefon, er det mulig å opprette egne domener for mobile brukere, der det gis tilgang til kun et begrenset utvalg tjenester.

Til toppen