Microsoft trekker tilbake vanlig verktøy

Microsoft har trukket tilbake et gratis tillegg til Windows etter at mange IT-sjefer protesterte.

I en svært uvanlig vending, har Microsoft trukket et gratistillegg til Windows de lanserte i tidlig juli.

Tillegget Microsoft nå har fjernet fra sine nettsider het "Private Folders 1.0" og lot XP-brukere med et museklikk legge kryptere utvalgte mapper med sitt eget passord.

Men Microsoft mottok åpenbart etterhvert mange klager fra irritertere IT-sjefer som ikke likte tillegget. For særlig store selskaper krever total kontroll over sine ansattes PCer, både for backup, søk og innsyn. Behovet for slik sentral kontroll med all informasjon i selskapet er blitt særlig sterk etter det såkalte Sarbannes-Oxley-lovverket som kom på plass etter Enron og Worldcom-skandalene.

Og klagene, trolig fra amerikanske it-sjefer, ble dødsdommen for Private Folders.

"Vi mottook feedback om bekymringer rundt administrasjon, backup, gjenopphenting og kryptering. Basert på denne feedbacken har vi fjernet programmet", skriver Microsoft.

Men underlige med hele debatten er Microsoft-verktøyet er basert på en gammel ide: Det finnes et enormt utvalg av både betal- og gratisprogrammer som lar brukere kryptere enkeltmapper på en brukervennlig måte og dermed hindre andre som har tilgang på maskinen innsyn.

Den eneste måten å eventuelt stoppe bruken av både slike programmer og Microsofts tillegg er å nedlegge et forbud mot installering av uautorisert program

digi.no har omtalt flere av dem, blant annet gratis-programmet Cryptainer

Til toppen