Microsoft truer europeiske Lindows-forhandlere

Microsoft utvider navnestriden med Linux-selskapet Lindows ved å true med søksmål mot europeiske PC-leverandører som selger Linux-distribusjonen Lindows.

Striden mellom Microsoft og Lindows om hvorvidt Lindows' varemerke overtreder Microsofts amerikanske Windows-varemerke, er i den senere tiden blitt spredt til flere europeiske land. Microsoft skal møte Lindows i retten i USA i løpet av mars 2004 med krav om at Lindows må skifte navn. I mellomtiden har advokater som representerer Microsoft sendt ut brev til flere PC-leverandører i blant annet Sverige og Benelux-landene som inneholder trusler om søksmål hvis ikke forhandlerne slutter å markedsføre og selge Lindows' Linux-distribusjon.

    Les også:

Microsofts advokat i Benelux-landene krever i tillegg at Lindows må gjøre selskapets nettsted utilgjengelig for innbyggerne i Benelux-landene.

Lindows administrerende direktør, Michael Robertson, er på Europa-besøk denne uken. Han sier til News.com at han ikke har noen planer om å stoppe å selge Lindows i Europa, selv om han regner med at det vil føre til flere søksmål.

- Det å åpne opp alle disse nye, rettslige frontene er en taktikk for å få oss til å bruke mer penger. Det er ikke noe fornuft i å levere alle disse søksmålene når denne saken uansett blir avgjort i USA innen tre måneder. Hvis vi taper, vil vi endre navnet vårt, sier Robertson.

Jim Desler, en talsmann for Microsoft, sier til News.com at Microsoft må beskytte sine varemerker eller risikere å tape dem. Han mener at en kjennelse i den amerikanske saken ikke nødvendigvis vil være bindende i andre land.

Desler ville ikke kommentere hva Microsofts neste skritt vil være i Sverige og Benelux-landene, eller om selskapet vil gå til tilsvarende skritt i andre land.

- Jeg tror Microsoft kommer til å gjøre alt som står i deres makt for å sørge for at de forblir det eneste valget i butikkene. Vi forsøker å endre det, sier Robertson.

Desler bestrider dette og sier at det er mange Linux-produkter på markedet som bruker navn som ikke krenker Windows-varemerket, og at Microsoft ikke har noen problemer med dem.

- Vi forsøker ikke å hindre Lindows i å konkurrere med oss, vi forsøker bare å beskytte varemerket vårt.

;