Microsoft tvunget til å lansere musikkspiller

Tall fra Creative understreker hvorfor Microsoft selv skal lansere en musikkspiller - de hadde ikke noe valg.

Tall fra Creative understreker hvorfor Microsoft selv skal lansere en musikkspiller - de hadde ikke noe valg.

Ryktene hadde gått lenge, men Microsofts bekreftelse av sine "Zune" lommemusikk-spillere i sommer var dramatisk på flere måter.

En ting er selve produktet, men Microsoft bryter totalt med sin partner-modell. Hvis man ser bort fra spillmaskinene, lager ikke Microsoft PCer, mobiler eller andre typer enheter med sin egen programvare eller operativsystem helt på egenhånd.

Det er partner-modellen - å spesialisere seg på programvare og la andre lage maskinvare - som har gjort at PCen dominerer over Mac'en. Apple har i alle år insistert på å gjøre alt selv og det har de betalt en høy pris for.

Microsoft har i motsetning til Apple latt alle som ville lage MP3-spillere som støtter deres kopibeskyttelse få lov til det. Men senere i høst kommer altså Microsoft selv med spillere, noe som gjør vondt verre for deres partnere. Hvorfor?

Årsaken understrekes av nye kvartalstall fra Creative, den klart største produsenten av MP3-spillere etter Apple. Tallene er litt bedre - Creative fossblør ikke lengre penger, men salget faller kraftig.

Og det er altså Apples største konkurrent. 77 prosent av alle lommemusikkspillere (av mange litt upresist kalt MP3-spillere) som selges i USA har nå en Apple-logo og de globale tallene er neppe veldig anderledes.

Creative går altså med tap og salget faller, mens produsenten av de første MP3-spillerne, Rio, gav opp i fjor høst.

Samsung har først nå i våres lansert en skikkelig spiller og Sony forsøkte seg lenge med sitt eget musikkformat.

Det er ikke vanskelig å sette seg inn i tankegangen til Bill Gates og Steve Ballmer:

Vi ønsker det ikke, men nå må vi inn selv. Slik utviklingen går nå, vil Apple ende opp med et monopol på salg av musikk og kanskje til og med video over nett. Dette vil ikke bare ramme Microsofts lydformater, men få store ringvirkninger for Windows Media Player, Windows i seg selv og ikke minst Microsofts internett-satsninger.

Til toppen