JUSS OG SAMFUNN

Microsoft tvunget til å moderere XML-patent

Et Microsoft-patent ble avvist i ett land, godkjent i et annet og kraftig redusert i et tredje.

30. aug. 2006 - 13:16

Programvarepatenter er et kontroversielt tema. Mange etablerte programvareselskaper forsvarer ordningen og hevder at det er et viktig virkemiddel for å sikre store investeringer i programvareutvikling.

Motstanden er spesielt sterk blant åpen kildekode-entusiaster og nå har de oppnådd en liten sier i New Zealand.

Patenter er gyldige i de landene de er registrert i. Fordi programvarebransjen er så global, velger de store selskapene å registrere patentene sine over hele verden. Det kan by på utfordringer, siden patentlovgivningen varierer fra land til land. Et patent som blir godkjent i USA vil ikke nødvendigvis bli godkjent i andre land. Og om et selskap mot formodning skulle få avvist et patent i ett land, er det fristende å prøve å få det godkjent i et annet.

New Zealand Open Source Society har nå klart å få Microsoft til å endre et av sine patenter relatert til XML-Schema.

Endringen skal ifølge organisasjonen være av en så stor art at de ikke lengre regner patentet som en trussel mot åpen kildekode.

– Utfallet fjerner i praksis trusselen om at Microsoft kan bruke patentet mot dem som leser eller lager filer i Microsofts XML-formater. De hadde ikke noe valg etter at vi leverte omfattende dokumentasjon på tidligere bruk, sier Peter Harrison i New Zealand Open Source Society til Tectonic.

Han forteller videre at han helst hadde sett at patentet ble fullstendig avvist, slik det ble i USA, men at han er fornøyd med å ha hindret patentet i å bli godkjent i sin opprinnelige form.

Det samme patentet ble forøvrig innvilget i sin opprinnelige form i Sør-Afrika, der motstanderne fortsatt kjemper i mot. De tror imidlertid ikke at det vil hjelpe deres sak at New Zealand bare har godkjent en moderert utgave av patentet.

Microsoft på sin side hevder at de ikke har registrert patentet for å kreve lisensavgift eller for å hindre andre i å lese eller skrive XML-filer.

– I praksis betyr det at vi vil tilby alle muligheten til å benytte patentet uten å noensinne måtte betale for det på noen som helst måte, sa Brett Roberts, Microsofts sjef for innovasjon til Computerworld i USA.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.