BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft utdyper hva WinFS skal bli

Til nå har det vært mye forvirring om hva WinFS, filsystemet som skal introduseres sammen med neste Windows-utgave, egentlig skal tilby. Nå er det hele blitt litt klarere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. okt. 2003 - 13:27

WinFS vil være én av de viktigste nyhetene i Longhorn, Windows XP-oppfølgeren som vi trolig ikke få se på minst to til tre år.

    Les også:

Det som til nå har vært klart når det gjelder WinFS, er at det skal gi brukeren bedre søkemuligheter i filene som ligger på brukerens harddisker. Dette skulle gjøres ved hjelp av Microsofts SQL Server-teknologi.

Nå har Microsoft kommet med langt flere detaljer:

WinFS skal ikke erstatte NTFS, filsystemet som er foretrukket av de fleste i forbindelse med Windows XP. Derimot skal WinFS samarbeide med NTFS. Dette er viktig fordi et totalt bytte av filsystem ville kunne føre til store problemer for mange brukere, ikke minst i forbindelse med eldre programvare som ikke har innebygd støtte for et helt nytt og annerledes filsystem.

WinFS vil bestå av tre hovedkomponenter, NTFS, forespørselsfunksjonaliteten i SQL Server og dataetikett-egenskapene i XML.

Slik det fungerer under Windows nå, er det typen applikasjon som bestemmer hvordan dataene lagres. Mens filsystemene gjerne brukes av dokumentorientert programvare med ustrukturerte datatyper, benyttes databaser svært ofte til å lagre nummerisk informasjon, for eksempel transaksjonsdata i forbindelse med bankkonti.

Et av målene med WinFS er å skape en bro mellom de ustrukturerte dokumentene og data lagret i en relasjonsdatabase. Dette skal gjøres ved hjelp av en felles lagrings- og oppslagsmekanisme. Resultatet ventes å bli forbedret samhandling mellom dataene og bedre muligheter for å søke etter og vise fram dataene.

- I dag innkapsler applikasjonene dataene. I framtiden vil applikasjonene være i stand til å lese og skrive data skapt av mange forskjellige applikasjoner. Dette vil åpne opp informasjonen dramatisk, sier Bob Muglia, senior visepresident i Microsofts divisjon for enterprise storage og enterprise management, til News.com.

For å forbedre søk etter informasjon på tvers av ulike Windows-maskiner vil WinFS tilby en mekanisme for lagring av relaterte metadata i en gitt fil. Når fotofiler i dag inneholder informasjon om når bildene ble tatt, vil WinFS være designet for å la en person søke etter enda mer detaljert informasjon, for eksempel om hvem som er på bildet.

- Metadataene vil være beskrevet i skjemaer eller et XML-format. Disse skjemaene vil definere felles objekter, slik som dokumenter, musikkfiler og e-postmeldinger, som operativsystemet kan finne og lagre, forklarer Muglia. Men brukerne skal også kunne definere deres egne skjemaer i tillegg.

Microsoft mener at den stadig økende størrelsen på harddiskene og den medfølgende muligheten til å lagre stadig mer data tvinger fram behovet for WinFS. Selskapet mener at søk eller forespørsler raskt vil bli en mer praktisk måte å hente fram informasjon enn dagens navigering gjennom hierarkier av mapper og undermapper.

- Med WinFS blir det hierarkiske konseptet et sekundært konsept. Det vil fortsatt eksistere, men det vil ikke være den eneste, og ikke nødvendigvis den primære måten brukerne finner fram til informasjon på, sier Muglia.

I tillegg til de forbedrede søkemuligheten, skal WinFS ifølge News.com også ha synkroniseringsmuligheter, slik at en person kan synkronisere data mellom WinFS og andre datakilder. I tillegg ventes det at filsystem vil la utviklere bygge sikkerhet inn i applikasjonene.

Noe som blir viktig for Microsoft er å få tredjepartsleverandører av Windows-programvare til å støtte WinFS. Uten deres støtte får de nye søkemulighetene bare begrenset verdi. Microsoft skal under kommende utviklerkonferanser gi utviklerne langt flere detaljer om WinFS. Selskapet lover også å tilby verktøy og programmeringsgrensesnitt som gjør overgangen til det nye filsystemet enklere for utviklerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.