Microsoft ute av Sveriges skysatsing

Heller ikke IBM nådde opp.

Microsoft ute av Sveriges skysatsing
Microsoft og IBM får ikke være med på leken når svenske myndigheter tar sitt første store skritt ut i nettskyen. Bilde: anjči/creative commons/digi.no

Sverige har utpekt hvem som får levere til landets første storsatsing på nettskyen i offentlig forvaltning.

Verken Microsofts Office 365 eller IBMs Smartcloud Docs nådde opp. Derimot blir prestisjeprosjektet basert på Google Apps og VMware-eide Zimbra.

Rammeavtalene gjelder svenske myndigheter, både på statlig, fylkeskommunalt og kommunalt plan. De omfatter grunnleggende kontorpakke, epost, kalender, adressebok, samt verktøy for regneark og presentasjoner, alt sammen kjørt i nettleseren.

I alt 10 leverandører deltok i anbudsrundene – med tilbud basert på fem ulike nettskyplattformer.

- Dessverre var det bare fire som klarte de obligatoriske kravene, slik at noen evaluering [av de andre] skytjenestene aldri ble aktuelt, opplyser Statens inköpscentral i en pressemelding.

De andre seks røk ut, fordi de ifølge det statlige Kammarkollegiet ikke oppfylte kravene de stilte til kvalitet, informasjonssikkerhetsledelse og økonomisk stabilitet.

- Flere leverte ikke dokumentasjon eller bevis på at de hadde det nødvendige på plass. Mange røk ut bare på det, sier Daniel Melin som har vært ansvarlig for kontraktstildelingen til Computer Sweden.

Aktørene som står tilbake som vinnere er Cybercom, Visma Consulting, Avalon Innovation og Redbridge. Alle utenom sistnevnte tilbyr løsninger basert på Google Docs, mens Redbridge baserer seg på Zimbra.

- Vi er svært fornøyd med at både mindre og større leverandører kvalifiserte seg, samt at to ulike skytjenester i høy grad oppfylte kravene, sier Melin.

Videre sier han at noen av skytjenestene, altså de som ble vraket, ennå ikke oppfyller «grunnleggende krav». Han legger til at «det trolig bare er et spørsmål om tid» før de gjør det.

Hva anskaffelsene vil koste ikke klart. Årsaken er at Sveriges sentrale innkjøpsordning ikke vet hvor mange offentlige virksomheter som vil ta i bruk skytilbudet.

Rammeavtalene blir tidligst undertegnet den 4. februar, da fristen for å klage løper ut. Avtaletiden oppgis å være på 18 måneder med opsjon på 30 måneders forlengelse.

    Les også: