RESULTATERFINANS

Microsoft utnyttet forliket til å kapre patenter

Monopolforliket utløste nye standardkontrakter for Windows-lisenser. De gir Microsoft gratis tilgang til PC-leverandørenes maskinvarepatenter.

21. feb. 2002 - 12:21
Richard Fade



Standardkontrakten som Fade redigerte, og som etter forliksbetingelsene ikke kan reforhandles av den enkelte leverandøren, inneholder et avsnitt om at PC-leverandørene ikke har anledning til å gjøre sine maskinvarepatenter gjeldende overfor Microsoft. Det innebærer at Microsoft står fritt til å hente patentert teknologi til for eksempel spillkonsollen Xbox fra alle maskinleverandører som er avhengig av Windows-lisens.


Formuleringen i kontrakten innebærer at leverandørene ikke har krav på økonomisk kompensasjon, og at de også fraskriver seg retten til å gå til sak.

Under avhøret innrømmet Fade at samtlige av verdens tjue største PC-leverandører mener at Microsoft allerede har tjent på denne formuleringen.

Patent-relaterte klausuler i kontrakter om Windows-lisensiering er ikke noe nytt. Det nye, noe Fade også innrømmet i avhøret, er at Microsoft har vært i stand til å utnytte betingelsene i monopolforliket - som egentlig skulle innebære en straff - til å tilegne seg fordeler det ellers ikke hadde vært mulig å oppnå.

I forbindelse med avhøret, har retten fått dokumenter der PC-leverandører forteller hva de synes om Microsofts nye standardkontrakt. Hewlett-Packard skriver for eksempel at den "effektivt tilegner seg HPs eiendom uten å betale for den." PC-produsenten Gateway har hittil nektet å skrive under på kontrakten.

De ni delstatene som har avvist forliket, krever at dommeren i saken, Colleen Kollar-Kotelly, lar Fades vitnemål inngå i materialet for en høring som er berammet til 6. mars.

Verken Hewlett-Packard eller Gateway har vært villige til å kommentere saken.

Microsoft avviser at patentformuleringene i kontrakten avviker fra tidligere avtaler, og framholder at disse er gjennomlest og godkjent av myndigheter i både USA og Europa.

(Kilder: Reuters, Newsbytes, Wall Street Journal)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.