BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft utsetter nøkkelprodukt til 2005

Microsoft har nok en gang utsatt både neste versjon av SQL Server (Yukon) og Visual Studio.

11. mars 2004 - 08:19

Oppmerksomme digi.no-lesere har kunnet følge med på sagaen om Yukon siden desember 2000, det året Microsoft lanserte den utgaven av databaseverktøyet SQL Server som stadig er i salg. Yukon er et av Microsofts mest ærgjerrige prosjekter: Et databaseverktøy som utfordrer IBM og Oracle helt opp til de største systemene, samtidig som det er praktisk, hensiktsmessig og rimelig for små og mellomstore bedrifter.

Yukon skal blant annet tilby klynging ("clustering"), virtualisering av lagring, partisjonering, integrering mot sluttbrukerapplikasjoner – med den kommende Windows-klienten Longhorn vil Yukon kunne overta alle dokument lagring fra nye versjoner av Office – avanserte styringsverktøy med vekt på enkel og sikker brukeradministrasjon, sikkerhet, pålitelighet og tilgjengelighet, samt integrasjon mot .Net-rammeverket, XML og webtjenester ("web services"). Microsoft betegner allerede Yukon som en "integrert og omfattende plattform for beslutningsstøtte" ("business intelligence").

Utviklingsverktøyet Whidbey skal slippes samtidig med Yukon, for å sikre kundene et integrert utviklingsmiljø som kan gi tilgang til Yukons avanserte muligheter. Det er lagt stor vekt på å tilby verktøy for effektiv utvikling i store miljøer.

Opprinnelig var det meningen at Yukon skulle være ferdig rundt midten av 2003. I september 2002 kom de første antydningene om utsettelser. Selv om Microsoft slo fast at tidsplanen ville holde, gikk Gartner ut med en anbefaling til kundene om at de burde vente til midten eller slutten av 2004 før de brukte Yukon i et produksjonssystem.

I januar 2003 slo Slammer-ormen til mot Microsoft, og avdekket store mangler i selskapets datasikkerhet. I mai innrømmet selskapet at Yukon måtte revideres ganske grundig med tanke på sikkerhet, og i juni ble det klart at den nye databasen med utviklingsmiljø og det hele, ikke kunne ventes før i annet halvår 2004. Irritasjonen blant kundene – som i mellomtiden hadde blitt fristet til å inngå treårsavtaler kalt "Software Assurance", med løpende programvareoppdateringer uten å få noe igjen for nøkkelproduktet SQL Server – slo i fjor høst ut i en profilert analytikeranbefaling til Microsoft om å bli mer forutsigbar, skaffe seg en mer moden forretningsmodell, gjøre seg mer troverdig innen sikkerhet, og gi bedre informasjon til kundene om blant annet tidsplanen for utkjøringen av Yukon.

    Les også:

I går fikk nettmagasinet eWeek.com bekreftet fra Microsofts produktsjef for SQL Server, Tom Rizzo, at den kommersielle lanseringen av Yukon og Whidbey er utsatt fra annet halvår 2004 til første halvår 2005. De offisielle navnene på produktene er henholdsvis SQL Server 2005 og Visual Studio 2005.

Utsettelsen kommer ikke overraskende. Det er flere måneder siden Gartner reviderte sine prognoser, og spådde nettopp en utsettelsen til våren 2005.

Begrunnelsen fra utsettelsen er at man vil høste flere erfaringer fra blant annet store brukermiljøer. Beta 2-uttestingen skal begynne innen sommeren med 100.000 kunder. Testplanen er utvidet med en beta 3 til høsten, der Yukon skal kjøres i daglig produksjon hos mellom 15 og 20 kunder, samt hos Microsoft selv. Rizzo sier til eWeek.com og til Wall Street Journal at all funksjonalitet er på plass, og at den primære hensikten er å justere med tanke på sikkerhet, pålitelighet, tilgjengelighet og ytelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.