UTVIKLING

Microsoft utvider HomeOS

Knytter smarthus til nettskyen.

Microsoft er en av flere som utvikler styresystemer for såkalte smarthus. Google og Phillips jobber med noe av det samme.
Microsoft er en av flere som utvikler styresystemer for såkalte smarthus. Google og Phillips jobber med noe av det samme.
16. juli 2013 - 13:12

I en ikke altfor fjern framtid kommer hjemmene våre til å være «smarte», der alskens elektronikk og sensorer er koblet sammen og mot internett.

Ja, vi snakker vaskemaskiner, spillkonsoll, belysning, kjøleskap, strømstyring, pc-er, mobiltelefoner, skrivere, rutere, andre husholdningsapparater og så videre.

«HjemmeOS»

Det er iallfall visjonen, som deles av flere aktører. Felles for dem er at de prøver å få en fot innenfor et helt nytt marked – og samtidig en gammel drøm – i betydningen en del av «tingenes internett».

Microsoft har jobbet med dette en god stund allerede. I april i fjor var tiden kommet for å presentere HomeOS offentlig for første gang.

Systemet er et slags abstraksjonslag for all den ulike teknologien som allerede finnes i hjemmet, inkludert styring av ting som ikke er automatisert ennå, men som kan bli det ved hjelp av små motorer, lys, termostater, kameraer og bevegelsesensorer.

Rammeverk

Det siste året har det vært relativt stille rundt arbeidet, men denne uken lanserer Microsoft et tilhørende rammeverk for utvikling på toppen av HomeOS kalt Lab of Things (LoT).

Et tilhørende utviklerverktøy (SDK) er gjort fritt tilgjengelig i betaversjon.

Ideen med LoT er ifølge nettstedet Cnet at husholdningen kjører HomeOS på en dedikert datamaskin, som Microsoft for anledningen har valgt å kalle en «HomeHub». Via den sentrale styringsenheten skal det være mulig å overvåke og oppdatere tilknyttede sensorer og annen elektronikk.

Dataene blir automatisk lagret i Microsofts nettskyløsning Azure for videre analyse. Du eier selv disse dataene, og de er bare tilgjengelig for de med en Azure-konto, heter det.

Kun til utprøving

LoT blir beskrevet som en fleksibel plattform, men det legges ikke skjul på at systemet foreløpig bare er ment for eksperimentering.

Prosjektet er fortsatt knyttet til Microsoft Research, hvilket betyr at det er for tidlig å si om eller når løsningen blir kommersielt tilgjengelig.

Det finnes allerede en håndfull forskningsprosjekter ved ulike universiteter verden over som baserer seg på plattformen, innen områder som blant annet prototyping av enheter, helseteknologi, menneske-maskin-interaksjon med mer.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.