Microsoft utvider Silverlight-oppdatering

Det blir ingen 1.1-utgave av Silverlight, Microsofts ferske Flash-konkurrent.

Microsoft utvider Silverlight-oppdatering

Det blir ingen 1.1-utgave av Silverlight, Microsofts ferske Flash-konkurrent.

Microsoft lanserte for to måneder siden Silverlight 1.0. Funksjonalitetsmessig er denne begrenset og selskapet har derfor lenge henvist til 1.1-utgaven, som har vært tilgjengelig i en alfaversjon. Nå viser det seg at det ikke blir noen 1.1-utgave, men at selskapet vil kalle produktet Silverlight 2.0.

Årsaken skal være at Microsoft synes det ville være for galt at en utgivelse med såpass mye nytt bare betegnes som en punktoppdatering.

    Les også:

Silverlight 2.0 skal komme i en betaversjon i første kvartal av 2008. Det skriver Microsofts Scott Guthrie i dette blogginnlegget. Han nevner også at kildekoden til .NET Base Class Libraries, ASP.NET, Windows Forms, ADO.NET, XML-komponentene og WPF om kort tid vil utgis under Microsoft Reference License (MS-RL). Noe senere skal kildekoden til blant annet WCF, Workflow og Linq gjøres tilgjengelig.

Ifølge Guthrie vil den kommende betautgaven av Silverlight 2.0 inkludere en hel del nyheter i forhold til det som er tilgjengelig i 1.1 alfa. Blant annet skal det tilbys utvidet støtte for WPF UI-rammeverket (Windows Presentation Foundation), noe som inkluderer støtte for toveis databinding, skinning, kontrollmaler, layout manager og den utvidbare modellen for kontrollrammeverk.

WPF UI Framework-funksjonaliteten i Silverlight skal være en delmengde av det som tilbys i WPF UI Framework som følger med .NET Framework 3.5.

Den neste utgaven av Silverlight skal også inkludere flere kontroller for å bygge rike Internett-applikasjoner (RIAs). Dette inkluderer støtte for vanlige kontroll som tekstbokser og knapper, men også kontroller for slikt som layoutadministrasjon, fanekontroll, skrolling, progresjonsfelt og datamanipulering skal være inkludert.

Betaversjonen skal dessuten kunne kommunisere gjennom ved hjelp av teknologier som REST, POX, RSS og WS*. Det skal også åpnes for nettverksaksess på tvers av domener.

Microsoft vil også legge til et grunnleggende .NET klassebibliotek og innebygd støtte for Ling til XML og utvidet integrasjon med HTML DOM API-et.

Guthrie hevder dog at en rekke nyheter ennå ikke er klare til å bli offentliggjort.

Han oppgir dessuten at det vil tilbys en gratis verktøyoppdatering til Visual Studio 2008 som skal klargjøre utviklingsplattformen for Silverlight 2.0, slik at Silverlight-applikasjonene kan bygges med .NET-språk. Dette gjelder både Standard og Professional-utgavene, i tillegg til Express-produktene.

Til toppen