Microsoft utvikler helt ny mobil nettleser

Opera kan få en ny og tøff konkurrent: Microsoft Deepfish hopper over Operas krympetriks.

Microsoft utvikler helt ny mobil nettleser

Opera kan få en ny og tøff konkurrent: Microsoft Deepfish hopper over Operas krympetriks.

Hvordan gjøre surfing til en tilfredsstillende opplevelse på mobiltelefonenes minimale skjermer er en stor utfordring. Norske Opera Software er blant dem som er kommet lengst, med sin teknologi for automatisk å stokke om på elementene på en webside, og har vunnet bred aksept for mobilnettleseren Opera mini.

    Les også:

Et nytt prosjekt fra Microsoft Live Labs, Deepfish, utfordrer Opera mini med en helt annen tilnærming til problemet.

Deepfish er også helt forskjellig fra ZenZui, en avlegger fra Microsofts forskningsavdeling som ble kjent tidligere denne uken.

Den bærende ideen bak Deepfish, er at mobilskjermen viser hele websider i forminsket utgave. Det gjør liten skrift uleselig, men samtidig får man et overblikk over sidens innhold, og kan peile seg inn på de feltene man ønsker å se nærmere. Brukeren «zoomer» altså inn på et område. Når området er leselig, er også underliggende lenker tilgjengelige. Håndteringen av denne zoomingen skal gjøres så enkel og «intuitiv» som mulig.

For å spare båndbredde – og tid for brukeren – er Deepfish avhengig av en tjeneste som komprimerer websiden til den oppløsningen som mobilskjermen er i stand til å gjengi. Den samme tjenesten skal sørge for å sende mer høyoppløselig data til det området som skal zoomes. Denne tjenesten skal håndteres av egne servere. Framgangsmåten tilsvarer Opera minis bruk av servere for å stokke om på websider og komprimere grafikk.

De ansvarlige for prosjektet advarer at Deepfish ennå er i et svært tidlig stadium – «flere oppgraderinger unna betakvalitet». Spesielt interesserte kan søke om å være med på en første utprøving. Per i dag mangler Deepfish støtte for blant annet ActiveX, Ajax, informasjonskapsler og Javascript.

Til toppen