BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft utvikler smarthus-løsning

HomeOS-prototype allerede tilgjengelig for forskere og studenter.

Mobilapplikasjonen HomeMaestro kan brukes til å lage regler for et hjemkontrollsystem basert på HomeOS.
Mobilapplikasjonen HomeMaestro kan brukes til å lage regler for et hjemkontrollsystem basert på HomeOS. Bilde: YouTube-video
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. apr. 2012 - 14:13

Drømmen om et intelligent hjem som forstår beboernes behov og som gjør livet enda mer bekvemt, er har ennå ikke helt blitt til en utbredt virkelighet, selv om mange har prøvd. Fortsatt relativt høy pris, inkompatible komponenter og usikker fremtid for disse løsningene kan være årsaker til dette. Men dette er i ferd med endre seg ved standardiserte protokoller har begynt å komme på plass, samt at en godt egnet kontrollenhet er i ferd med å bli allemannseie – nemlig smartmobilen.

I forrige uke presenterte Microsoft et prosjekt underlagt selskapets forskningsavdeling, Microsoft Research, som kanskje kan bli et kommersielt produkt en dag. Prosjektet kalles for HomeOS og omtales som et slags abstaksjonslag for all den ulike teknologien som allerede finnes i hjemmet, samt styringssystemer for ting i hjemmet som ikke gjort automatiserte i dag, men som kan bli de ved hjelp av blant annet små motorer, lys, termostater, kameraer og bevegelsessensorer.

Eksempel på testoppsett for HomeOS. <i>Bilde: Microsoft Research</i>
Eksempel på testoppsett for HomeOS. Bilde: Microsoft Research

Microsofts HomeOS har allerede blitt benyttet i tolv virkelige hjem i fire til åtte måneder. Microsoft Research samarbeider med flere amerikanske utdanningsinstitusjoner hvor mer enn femti studenter har bygget nye applikasjoner på toppen av HomeOS og lagt til støtte for flere enheter. HomeOS-prototypen tilbys gratis til ikke-kommersiell bruk hos akademiske institusjoner.

I dette blogginnlegget nevnes spesielt Windows Phone-applikasjonen HomeMaestro som er utviklet ved MIT Media Lab. Dette er en plattform for intuitivt å dele atferden til husholdningsapparater. Sentralt i konseptet er et forråd av regler som er definert av andre brukere. Disse reglene, som godt kan være enkle «if-then»-uttrykk, kan kombineres til mer komplekse scenarier. Et enkelt eksempel på en regel er «dersom soverromsvinduet mitt er åpent, skru av varmen». Løsningen demonstreres i videoen nedenfor.

I tillegg til smartmobilen, spiller nettskyen en viktig rolle i løsningen. For det første er det her reglene kan deles i det Microsoft Research kaller for Project Hawaii, men minst like viktig er det at nettskyen fungerer som et aksesspunkt som gjør det enkelt å opprette en forbindelse mellom smartmobilen og boligsystemene, som normalt vil være gjemt bak en brannmur og interne IP-adresser.

Microsoft kom i forrige med en hvitebok om HomeOS og hva som er status for prosjektet nå. Selskapet har også gitt ut en rekke videoer hvor flere av studentprosjektene demonstreres.

    Les også:

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.