Microsoft vekker sinne blant Firefox-brukere

Nok en gang har selskapet installert en utvidelse uten å spørre først.

Microsofts Search Helper Extension til Firefox.
Microsofts Search Helper Extension til Firefox.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. juni 2010 - 11:25

Microsoft fikk mye kritikk i fjor da selskapet rullet ut en utvidelse til nettleseren Firefox via Windows Update. I tillegg til at brukerne ikke ble spurt om de ville ha utvidelsen, var det heller ikke mulig å fjerne den på noen enkel måte. I tillegg var det sikkerhetsproblematikk knyttet til utvidelse. Disse problemene ble etter hvert løst, men nå har Microsoft i gang på nytt.

Denne gangen er det en oppdatering til Windows Live-, MSN- og Bing-verktøylinjene som er synderen. Denne installerer en utvidelse i både Internet Explorer og Firefox, uten at brukeren gis beskjed. Oppdateringen ble gjort tilgjengelig tirsdag denne uken, sammen med en rekke sikkerhetsoppdateringer.

Ifølge Ars Technica blir oppdateringen installert automatisk hos brukerne som installert en av verktøylinjene. Men Firefox-utvidelsen blir ifølge nettstedet installert selv om verktøylinjen kun brukes i Internet Explorer.

I Microsofts beskrivelse av oppdateringen nevnes ikke utvidelsene med et ord, selv om listen over filer som følger med gjør det mulig for svært observante lesere å se at noe er knyttet til Firefox – nemlig filene SEPSearchHelperff.dll og SEPSearchHelperie.dll.

Microsofts Search Helper Extension til Firefox.
Microsofts Search Helper Extension til Firefox.

Nå er det ikke bare Microsoft som får kritikk. I forumet på Mozillazine får også Mozilla kritikk fordi nettleseren tillater at utvidelser lastes i nettleseren uten at brukeren har godkjent dette.

Det skal ikke være nødvendig å bruke verktøylinjen for å få oppdateringen. Det holder at den er installert. Det blir den for eksempel dersom man ikke har valgt den bort ved installeringen av Windows Live Essentials.

Ifølge Ars Technica var en talsperson hos Microsoft ute av stand til å svare på spørsmål om dette problemet, mens en talsperson hos Mozilla fortalte at stiftelsen ser på saken og har tatt kontakt med Microsoft om dette.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.