Microsoft velger Opera på nytt

Blir standard nettleser på en rekke modeller.

Microsoft velger Opera på nytt
Asha-mobilene fra Microsoft Mobile er blant enhetene som nå får Opera Mini som standard nettleser. Bilde: Microsoft Mobile

Opera Software har på nytt inngått en lisensavtale med Microsoft. Tidligere i sommer ble det kjent at Operas mobilnettleser er standard nettleser på Nokia X-smartmobilene, som er basert på AOSP (Android Open Source Project). I dag kunngjorde det norske selskapet at Opera Mini skal bli standard nettleser på tilsynelatende alle mobiltelefonene til Microsoft, bortsett fra den Windows Phone-baserte Lumia-familien.

Lisensavtalen gjelder eksisterende mobiltelefonmodeller basert på programvareplattformene Series 30+, Series 40 og Asha.

Brukere som allerede har disse mobilene, vil i dagens standardnettleser – Xpress – bli oppmuntret til å oppgradere til Opera Mini. Fabrikknye enheter vil derimot leveres med Opera Mini som standard.

– Vi fortsetter å selge og støtte klassiske feature-telefoner, i tillegg til Asha-utvalget, som har gjort det bra blant millioner av mennesker som ønsker nye mobilopplevelser på lavere prisnivåer. Avtalen med Opera gjør det mulig for oss å tilby kontinuitet i tjenesten mens vi går over fra Xpress Browser til Opera Mini, sier Rich Bernando i en pressemelding. Bernando har stillingstittelen «head of legacy business, Phones» i Microsoft.

– Dette er en flott mulighet til å spre fordelene med Opera Mini til nye millioner forbrukere i vært kjernemarkeder. Det er fortsatt et massivt antall mennesker som ikke har gått over til smartmobiler, men Opera Mini kan tilby dem en forbløffende nettleseropplevelse allerede nå, sier Opera Software-sjef Lars Boilesen i en pressemelding.

Opera Mini funger ikke helt som andre nettlesere, da alt webinnholdet som vises i nettleseren har blitt sendt via Opera Softwares servere for å bli komprimert og tilpasset visning i nettleseren. Dette betyr i mange tilfeller lavere mobildatakostnader, men også at mye av arbeidet som kreves for å presentere webinnholdet ikke blir gjort av klienten, men på serversiden hos Opera. Begge deler bidrar til raskere visning av innholdet på enheter med begrensede ressurser.

Men Opera Software opplyser at Opera Mini også er populært på smartmobiler. Mer enn 100 millioner av de rundt 250 millioner Opera Mini-brukerne totalt, benytter nettleseren på Android-baserte smartmobiler.

    Les også: