JUSS OG SAMFUNN

Microsoft venter ny milliardbot fra EU

EU skal være klar til å gi Microsoft en bot som er tre ganger så stor som rekorden fra 2004.

27. feb. 2008 - 08:02

Flere medier med god tilgang til kilder i EU-hovedstaden Brussel, blant dem AFP og Wall Street Journal, melder at EU kanskje allerede i dag vil bekrefte en ny rekordbot mot Microsoft.

Boten kan komme på hele 1,5 milliarder euro, heter det. Det er tre ganger som mye som boten fra 2004, og kommer også i tillegg til en samling dagbøter fra 2006, på 280,5 millioner euro. Begge de to siste er for lengst betalt.

Anslaget på 1,5 milliarder euro bygger på følgende resonnement: Mot slutten av 2005 slo EU-kommisjonen fast at Microsoft ikke hadde etterkommet pålegget fra dommen i 2004 om å overgi teknisk dokumentasjon på hvordan Windows samspiller med andre datasystemer. Det ble truet med dagbøter på opptil 2 millioner euro per dag. I et utspill senere ble dagbottrusselen hevet til 3 millioner euro per dag. Beregningen bygger på 3 millioner euro per dag fra slutten av 2005 til oktober i fjor, da EU sa de ville slutte å telle fordi Microsoft leverte ny teknisk dokumentasjon.

Microsoft reduserte samtidig sine lisenskrav overfor dem som gjorde bruk av dokumentasjonen.

Microsoft snudde etter at den europeiske ankeinstansen i Luxemburg bekreftet EU-kommisjonens dom fra 2004.

Ifølge Wall Street Journal har Microsoft bekreftet at de tar høyde for at boten kan komme på 1,5 milliarder dollar, i dokumenter oversendt det amerikanske kredittilsynet SEC.

Microsoft har formelt adgang til å anke den nye boten.

EU-talsmenn har nektet å kommentere saken i forkant av en offisiell kunngjøring.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.