BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft vil erobre Kina med "Venus"

Venus er en variant av Windows CE for utvidede web-tv-apparater spesielt tilpasset det kinesiske forbrukermarkedet.

Eirik Rossen
11. mars 1999 - 09:57

Systemet er blant de første produktene fra utviklingssenteret som Microsoft brukte 80 millioner dollar på å etablere i Beijing i fjor. Hensikten er å gjøre Internett og grunnleggende informasjonsteknologi tilgjengelig for forbrukere og næringsdrivende i et land der de færreste har råd til en fullverdig PC.

Offisiell statistikk forteller at Kina har to millioner Internett-brukere, 11 millioner PC-er, 40 millioner såkalte VCD-spillere og 320 millioner tv-apparater. VCD står for "Video CD" og viser til et populært video-format i Kina og andre asiatiske land. Skivene har samme utseende som lyd-CD-er.

Det typiske Venus-apparatet vil være en boks som koples til et tv-apparat. Det vil være bygget rundt en rimelig prosessor og en innebygget VCD-spiller, og vil gi tilgang til Internett. Grensesnittet vil være på kinesisk. Av programvare nevnes tilpassede utgaver av Word til tekstbehandling, regnearket Excel og nettleseren Internet Explorer, samt muligens spesielt tilpasset økonomiprogramvare. Apparatene vil utstyres med tastatur og mus eller spillkontroll.

Prisnivået som nevnes, er 1500 yuan, litt over 1400 kroner. Til sammenlikning koster en PC rundt 10.000 yuan eller 9500 kroner.

Blant elektronikk-leverandører som har uttrykt støtte til prosjektet, nevnes Kinas egen datagigant Legend, samt det Taiwan-baserte Acer og det nederlandske Philips. På prosessorsiden er AMD blant dem som har meldt seg. De første kommersielle eksemplarene ventes å være klare i løpet av annet halvår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.